ГЕРБ-СДС ще получат мандат за съставянето на правителство във вторник

Екипът на предложения кабинет трябва да бъде върнат на президента в рамките на до седем дни

18:52 | 19 април 2021
Обновен: 18:57 | 19 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Президентът на Р. България Румен Радев. Снимка: БГНЕС
Президентът на Р. България Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

Според резултатите от парламентарните избори това е коалицията ГЕРБ-СДС, като по-рано стана ясно, че кандидат за премиер ще бъде бившият външен министър Даниел Митов.

От ГЕРБ заявиха още в събота, че са готови с имената на министрите, макар че именно формирането на кабинет бе причината премиерът в оставка да излезе в отпуск в петък, припомня Investor.bg

В неделя Борисов потвърди, че здравният министър Костадин Ангелов ще бъде предложен отново за поста. В предложението на ГЕРБ ще има нови и стари лица, стана ясно от изказванията на представители на партията. 

Екипът на предложения кабинет трябва да бъде върнат на президента в рамките на до седем дни, а после предстои гласуване на проектокабинета в парламента. Засега обаче заявките са, че той няма да бъде подкрепен.  

По-рано днес Радев проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Държавният глава напомни, че независимо от подадената оставка от правителството и отпуска на премиера, отговорността за управлението все още се носи от настоящия кабинет по силата на Конституцията.

Президентът изрази надежда, че предвид големите очаквания на гражданите към „Има такъв народ“ като втора политическа сила, от партията вече са започнали диалог с другите парламентарни групи за възможностите за съставяне на правителство, в случай, че първата политическа сила не получи подкрепа за излъчване на кабинет. 

Представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Виктория Василева и Филип Станев изтъкнаха, че ще постъпят отговорно, спазвайки Конституцията и вече заявените приоритети. От партията увериха, че сред новите политически сили в Народното събрание има нужния консенсус за промени в изборното законодателство, които да гарантират честен и прозрачен вот.

„При тази динамична и много сложна обстановка не изключвам на базата на консултациите, които водя в момента, хипотезата за връчване на трети мандат за съставяне на правителство“, заяви още Радев в рамките на консултациите с БСП.