Националният план за справяне с коронакризата трябва да бъде максимално качествен

Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, "Бизнес старт", 21.04.2021

12:33 | 21 април 2021
Обновен: 12:39 | 21 април 2021
Автор: Севделина Илиева

Националният план за справяне с коронакризата трябва да се изготви качествено, в съгласие с обществеността, за да се прибегне до най-скорошното му изпълнение. Това заяви Цветан Кюлановръководител на Представителството на Европейската комисия в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попйорданова.

„Това, което видяхме от кризата, е, че тя не засяга всички държави членки еднакво. Тя засяга по-неустойчивите и по-уязвимите повече. Затова се взе решението миналото лято на европейско ниво да се набере един финансов ресурс, който да бъде използван в държавите членки, заедно в комбинация с реформи, които да помогнат за устойчивостта на всякакъв вид кризи", посочи Кюланов.

"Ние не знаем каква ще е следващата криза, която ще дойде, но каквато и да е тя - нашите икономики могат да станат по-устойчиви, ако се направят тези инвестиции, тези реформи“.

"Срокът за подаване на Плана е 30-и април, след това ще има два месеца, в които Европейската комисия да даде своето официално становище", посочи Кюланов. Фокусът, според него, е качеството на Плана.

„Срокът не е най-важното, важно е Планът да е достатъчно готов и максимално качествен, за да може после да се премине към неговото изпълнение възможно най-скоро“.

"Зеления преход е зададен на европейския дневен ред от гражданите. Обръща се много повече внимание на качеството на живот и на здравето", коментира още гостът.

"За последните 30 години Европа е успяла да намали и въглеродните си емисии, и икономиката да продължи да расте – това е един процес, който ние се стараем да ускорим“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.