AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са получили нежелани реакции, могат да се ваксинират повторно с нея

17:14 | 19 април 2021
Обновен: 17:19 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: проф. Костадин Ангелов, БГНЕС
Снимка: проф. Костадин Ангелов, БГНЕС

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

„По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, каза Ангелов.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента.

"Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели". 

"Тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл", каза още Ангелов.