Какво се случи днес в парламента - обзор

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост

17:58 | 16 април 2021
Обновен: 17:58 | 16 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България, по който страната ни трябва да получи 12 милиарда евро за справяне с коронакризата, пише БГНЕС.

Решението бе взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата.

145 от депутатите подкрепиха искането на второто гласуване, а ГЕРБ се въздържаха. Така или иначе решението беше взето след разпалена дискусия. 

Също, по-рано през деня депутатите създадоха специална комисия, която да провери предишното управление. За председател бе избрана Мая Манолова, а всяка парламентарна група излъчи по трима представители. Проектът за създаване на тази комисия бе внесен именно от Манолова и група народни представители на 15 април.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, обясни Манолова от парламентарната трибуна. В предложението са изброени почти всички ведомства, както и дружествата от сектор „Енергетика“ и ВиК сектора. Изрично е упомената и Националната агенция за приходите (НАП), Българска банка за развитие (ББР), пенсионните дружества и тяхното състояние, както и управлението на Сребърния фонд, обобщи investor.bg.

В комисията от ГЕРБ влиза Тома Биков, Дани Каназирева и Маноил Манев. От "Има такъв народ" предложиха народните представители Георги Георгиев, Иван Хиновски, Пламен Абровски, а от БСП - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев.

От ДПС предложиха Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед, от „Демократична България” - Иван Димитров, Борислав Сандов, Калоян Янков, а от „Изправи се! Мутри вън!” - Мая Манолова – за председател; за членове - Драгомир Ушанков и Андрей Бочев.

Минути след това Татяна Дончева прекъсна заседанието на парламента и свика Председателски съвет. Депутатите от ГЕРБ - СДС тропаха по банките и скандираха "Таня вън", "Мутри вън", "Оставка" и "Мафия“. Министър Кирил Ананиев, който трябваше да бъде изслушан, стоя прав известно време и накрая напусна.

Заседанието днес беше удължено до изчерпване на дневния ред. Депутатите дискутират разгорещено всички точки от него.