Ива Митева е новият председател на Народното събрание

Депутатите не подкрепиха дългогодишна традиция най-голямата парламентарна група да излъчи председател на парламента

13:31 | 15 април 2021
Обновен: 13:53 | 15 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Ива Митева
Снимка: Ива Митева

Ива Митева Рупчева беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Нейната кандидатура беше издигната от "Има такъв народ". Освен нея за поста се бореше единствено кандидатът на ГЕРБ - Цвета Караянчева, която беше председател на 44-ото Народно събрание, пише Investor.bg.

Кандидатурата на Митева беше подкрепена със 163 гласа "за" от ИТН, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" и 75 "въздържал се" (от ГЕРБ - СДС). Цвета Караянчева подкрепиха 75 депутати, а срещу нея гласуваха 162-ма души.

Заместници на Митева ще бъдат Цвета Караянчева, Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева ( "Изправи се! Мутри вън!").

Направи впечатление, че Слави Трифонов не участва в гласуването. Той е под карантина заради положителен тест за коронавирус, но можеше да гласува чрез онлайн платформата.

"Убедена съм, че ще работим достойно за този парламент", каза Митева в приветствието си към депутатите и посочи, че от техните действия зависи България да е правова и демократична държава. 

Преди избора на ръководството на парламента от ГЕРБ предложиха депутатите да стават и ясно да казват подкрепата си към някой от кандидатите. Това беше отхвърлено и гласуването се извърши спрямо първоначалния план - от място, с вдигане на ръка.

До тази ситуация се стигна, защото депутатите се върнаха в старата сграда на Народното събрание за първото си заседание, а електронната система в старата зала вече не работи.

Останалата част от статията може да прочетете на  Investor.bg.