България продължава ваксинациите с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 години

Не се обмисля смесването на дози на различни производители у нас

20:17 | 7 април 2021
Обновен: 20:51 | 7 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 години. Това беше решено в рамките на извънредно заседание на Ваксинационния щаб, свикано по-рано днес от здравния министър проф. Костадин Ангелов, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди възможна връзка дозите на компанията и случаите на образуване на тромбози.

„Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в Европейския съюз”, заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

Той уточни, че заключението на Европейската агенция по лекарствата относно ползите и рисковете от ваксината е положително.

“Ваксинираните ще се проследяват в рамките на две седмици”, заяви д-р Мария Попова от ИАЛ, като уточни, че преди поставяне на доза ще им бъдат задавани определени въпроси, включително дали са пушачи и/или хипертоници.

За първите ваксинирани втората доза от ваксината на AstraZeneca ще започне да се прилага максимално късно - до 84-тия ден след първата, стана ясно още от брифинга.

На този етап у нас не се обмисля смесване на дозите на различни производители по примера на Германия.