БВП на България отчита спад от 5,2% през третото тримесече

Това показва, че вероятно годишният спад на икономиката ще бъде по-голям от очакванията на финансовото министерство

14:15 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 5,2% в края на третото тримесечие спрямо същия период на миналата година отчете Националният статистически институт (НСИ). Данните за най-важния индикатор за състоянието на икономиката ни са притеснителни, тъй като това е втори пореден тримесечен спад, породен от първата вълна на пандемията, предава Investor.bg.

Нещо повече, въпреки че понижението на годишна основа е по-слабо в сравнение с това през предходното тримесечие, тези данни показват, че вероятно очакванията на финансовото министерство за годишен спад на икономиката от 3%, заложен в бюджета за следващата година, както и в актуализацията за 2020 г., няма да се оправдаят. От БНБ също промениха прогонозата си и смятат, че спадът в икономиката ще е 5,5%.

На тримесечна база БВП на България нараства с 4,3%, като се възстанови от рекордното свиване с 10,1% през второто тримесечие.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2020 г. възлиза на 31,676 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4572 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2020 г. възлиза на 27,288 млрд. лв. по текущи цени, отчитат още от НСИ.

През третото тримесечие на 2020 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0,2 процентни пункта. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял с 1,7 процентни пункта до 27,5%.

В същото време обаче относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 66% при 67,9% през съответния период на предходната година.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2020 г. крайното потребление нараства с 3,2%, а бруто капиталообразуването - с 12,9%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 2%, а вносът на стоки и услуги - с 20,8%.

През третото тримесечие на 2020 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се понижава с 4,6%. По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически спад има бруто капиталооблазуването - с понижение от 9,6%, и износът на стоки и услуги - с намаление от 20,8%. Вносът на стоки и услуги намалява с 4,3% в сравнение с третото тримесечие на 2019 година.

Днес международната компания Кофас предупреди,че втopaтa вълнa oт ĸopoнaвиpyca щe нaнece пo-тeжъĸ yдap въpxy иĸoнoмиĸитe в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE), oтĸoлĸoтo тaзи пpeз пpoлeттa. Въпреки всички негативи, породени от пандемията, към момента страната ни остава сравнително пощадена. Според Coface спадът на БВП на Бългрия през четвъртото тримесечие ще бъде 5,2%, ĸaтo в cъceднa Pyмъния нaмaлeниeтo e нaй-знaчитeлнo - минyc 6%. Peзyлтaтът зa Чexия e минyc 5,8 нa cтo, a зa Унгapия - минyc 4,7 нa cтo.

Повече по темата четете на Investor.bg