Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието

Търсят се предимно завършени и по-големи жилища и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година

22:26 | 2 ноември 2020
Обновен: 23:03 | 2 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието през тази година, а чужденците, инвестиращи в имот у нас, значително са намалели заради предизвиканите от коронавируса ограничения за пътуванията.

Търсят се предимно завършени и по-големи жилища и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година. Това стана ясно по време на дискусия за пазара на имоти в Черноморския регион, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

Половината имоти в нови проекти във Варненска област са продадени „на зелено“

Пазарът на недвижими имоти по Северното Черноморие е започнал годината стабилно, но началото на извънредното положение в средата на март е спряло напълно огледите и до края му в средата на май са се финализирали предимно вече започнати сделки, съобщи Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти Явлена.

"След края на извънредното положение процесите са се нормализирали, но се наблюдават и някои промени в предпочитанията на купувачите, уточни тя. Преди пандемията търсенето е било ограничено до населеното място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Промяна е настъпила и в нагласите на купувачите спрямо инвестицията в имота, като те отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг", каза Унджиева.

Във Варна сключените сделки с имоти през третото тримесечие намаляват с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради. Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор. Строителните предприемачи прибягват до промяна на схемите за плащане вместо на цените, като сега изискват 20% от цената на имота на предварителен договор и 80% при въвеждането му в експлоатация и акт 16.

През последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“, съобщи Борислав Точевски, представител на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според него това затвърждава тезата, че инвестицията в жилище е най-сигурният начин за запазване на спестяванията.

По думите на Точевски през второто тримесечие е регистриран спад на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради във Варненска област, но се забелязва тенденция за проектиране на жилища с по-голяма квадратура, като средната площ на апартамент е нараснала с 34%.

„Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“

Форсмажорна ситуация по Южното Черноморие

Изминаващата година е предизвикала форсмажорна ситуация на пазара на имоти по Южното Черноморие, като единствената по-сериозна дестинация е била Созопол, който е предпочитан от българските купувачи, съобщи Николай Ламбуров, представител на НАСП.

„Търсеха се предимно жилища във въведени в експлоатация нови комплекси, където средните цени са между 900 и 1200 евро на кв. м. Средните площи на апартаментите бяха между 60 кв. м и 100 кв. м“, коментира Ламбуров

Несебър, Равда и Царево също са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или имот с инвестиционна цел. Купувачите се насочват предимно към завършени и обзаведени жилища с гледка към морето и без такса за поддръжка на имота. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до около 50 хил. евро, разположени до 15 км от морето, съобщи Елена Унджиева.

Сделки със студиа в по-малките курорти са се сключвали на цена от 25 хил. евро, двустайните апартаменти са се продавали за около 35 хил. евро, а тристайните – за около 50 хил. евро, сочат данните на Явлена. Малко по-високи са цените в Созопол, където жилища на първа линия се продават на цена около 60 хил. евро.

Целия материал може да прочете на investor.bg