България ще плаща по 24 лв. на ден на служители от принудително затворен бизнес

По думите на министър Сачева до 2-3 седмици ще бъде предложена мярка, чрез която ще се плаща директно на засегнатите служители сума - два пъти над минималното обезщетение за безработица на ден

17:40 | 1 ноември 2020
Обновен: 19:03 | 1 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България разработва нова социална мярка в подкрепа на бизнесите, които са затворени заради ограниченията за овладяване на пандемията. До 2-3 седмици ще бъде предложена мярка, която да даде възможност директно на работниците и служителите в затворени бизнеси да се плаща сума - два пъти над минималното обезщетение за безработица на ден. Това прави по 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът.

Плановете разкри вицепремиерът и социален министър Деница Сачева в интервю за БНТ, цитирано от Investor.bg

Тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори, каза Сачева. По думите ѝ държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

"По отношение на здравеопазването мисля, че въобще няма нужда да коментираме дали има нужда от инвестиции или не. Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает в на първа линия. Само през ОП "Развитие на човешките ресурси", която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000 лв., които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. 145 млн. почти са отделени пък от оперативната програма в МРРБ за техника и апаратура. Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено, е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари”

По думите ѝ 30% увеличение за всички, които са на първа линия, е от изключителна важност не само за самите тях, но и за гражданите, за да можем да бъдат по-добре обслужвани като хора, ако се наложи. Според социалния министър Бюджет 2021 е балансиран, като средствата са разумно разпределени по отделните пера, с нисък дефицит.

"Бюджет с дефицит, но той е малък, на фона на останалите европейски държави. И все пак ние сме втори по най-нисък дефицит след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние все още не сме достигнали двуцифрените числа на дефицит и дългове, които имат много други държави, включително и безработицата все още се движим доста добре. Ние в момента правим много разумни крачки и в никакъв случай не може да се каже, че разхищаваме пари, хвърляме пари или правим нещо, което е неразумно."

Цялата статия може да прочетете на investor.bg