Доходите на българите са сред най-засегнатите от коронакризата в ЕС

Проучване на агенция Kantar сочи, че според 53% от респондентите у нас коронавирусът вече се отразява върху доходите им

17:38 | 20 октомври 2020
Обновен: 17:39 | 20 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

България е една от страните в Европейския съюз, в които разпространението на COVID оказва най-голямо влияние върху доходите. Проучване на агенция Kantar, направено по поръчка на Европейския парламент, показва, че според 53% от респондентите у нас коронавирусът вече се отразява върху доходите им, а 26% очакват това да се случи в бъдеще, съобщава Investor.bg.

Това поставя страната ни на едно от челните места в целия ЕС. 

Най-сериозно е отражението на кризата върху доходите на кипърците - 57% съобщават за наблюдаван ефект, а 30% го очакват в бъдеще.

55% от участниците в това проучване в Гърция, Испания и Румъния също отговарят, че новият вирус вече се отразява върху доходите им.

Най-слабо е влиянието в Дания, където едва 17% съобщават за засегнати лични доходи, а 18% очакват, че това тепърва ще се случи. Слаб е ефектът и в Люксембург, страната с най-големи доходи в ЕС, където 19% от респондентите заявяват, че COVID влияе върху доходите им.

Като цяло 39% от европейците виждат ефект от разпространението на болестта върху доходите си. 27% пък очакват това да се случи в следващите месеци.

54% от европейците настояват за по-голям бюджет на ЕС за справяне със ситуацията, показва още проучването.