Teхнологиите са основен съюзник на бизнеса и защитник на работни места

Индустриалният интернет на нещата позволява запазване на производството без прекъсвания

21:03 | 30 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В условията на коронакриза бизнесът в България, а и по целия свят, търси възможности да оптимизира максимално процесите си, включително за да защити максимално своите служители. Технологиите пък се превръщат в основен съюзник в този процес.

Индустриалният интернет на нещата е особено полезен за Schneider Electric Bulgaria, когато по време на извънредното положение се оказва, че трябва да опази работниците в своя завод в Пловдив. Компанията разчита на новата технология и доказва колко важна е комуникацията между самите машини в подобни екстремни условия на работа, коментира по време на онлайн събитието Tech of Tomorrow на Investor.bg Калоян Георгиев, който е архитект IoT решения в Schneider у нас.

Когато всичко започна през март-април, знаехме, че можем да изкараме два-три месеца без да е необходимо хора да ходят в завода, без да нужна поддръжка на място, каза той.

„Успяхме да запазим цялото производство в Пловдив без никакви прекъсвания благодарение на IoT решения и на факта, че заводът е достатъчно умен“, уточни още Георгиев.

В рамките на събитието Лучиан Диакону, мениджър развитие на продажбите в Universal Robots A/S за Румъния и България, сподели, че машинното обучение се ползва все повече, а в някои случаи с цел замяна на хората оператори с машини. Според него колаборнативните роботи набират сили и ще стават все по-популярни, тъй като освобождават хората от досадните повтараями процеси, давайки възможност за повече творчество. Диакону е категоричен, че в момента се наблюдава бързо навлизане на коботите във всички региони на света, тъй като бизнесът вижда в тях възможност да увеличи ефективността и производителността си като цяло, особено в условията на пандемия.

Междувременно друга технология също излиза на преден план – изкуственият интелект. Той позволява на Shell и индустрията, в която тя оперира, да направи активите си по-ефективни и по-ефикасни, сподели дигиталният продуктов мениджър на Shell Digital Фреди Дарбишър. Според него в бъдеще това ще помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и ще позиционира енергийния преход.

„Изкуственият интелект ще направи процесите на улавяне и съхранение на въглерод ефективни и мащабни“, коментира той, допълвайки, че тази технология може да даде голямо конкурентно предимство на ползващите го пред другите бизнеси.

Цялата статия може да прочете на investor.bg

Следващите две онлайн издания на Tech of Tomorrow ще се проведат на 7 и 14 октомври.

Oнлайн изданията на Tech of Tomorrow се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics, Shell, Schneider Electric Bulgaria, Sirma, eMAG, Telelink Business Services, Atos, Select Asset Management, Industrial Holding Bulgaria.

Медийни партньори са: Bloomberg TV BulgariaDnes.bgMoney.bg„Мениджър“Kaldata.bgHicomm.bgWebcafe.bgDev.bg и Tech Tips Media.