Борисов: Родителите с деца до 14 г. ще получат по една минимална заплата при определени условия

Премиерът определи решението като добро за работещите родители в условията на коронакриза

15:04 | 12 август 2020
Обновен: 16:09 | 12 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българското правителство ще осигури финансова подкрепа на семействата с деца под 14-годишна възраст заради негативните последствия от коронакризата, заяви премиерът Бойко Борисов по време на онлайн заседание на Министерски съвет. "Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата", заяви Борисов.

Борисов обясни, че на тази помощ ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от дома си и нямат възможност за платен годишен отпуск. По думите му това е добро решение за работещите родители в безпрецедентните условия на коронакризата. 

За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от Covid-19 правителството ще осигури 85 млн. лв., посочват от пресслужбата на Министерски съвет. 

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса, става ясно още от съобщението.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, посочват още от МС.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

На днешното си заседание правителството взе решение да отпусне по бюджетите на общините над 16 милиона лева. Това потвърди Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

„За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв“.

Средствата са за дейности по национална програма, насочена към училища с иновативни практики, и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.