Лъчезар Борисов: Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лв. у нас

Икономическите мерки могат да нараснат с 400 млн. лв.

16:42 | 28 юли 2020
Обновен: 16:58 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Лъчезар Борисов, министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лъчезар Борисов, министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на икономиката постига съгласие с работодателите на около 90% по целия пакет от правителствени мерки в отговор на кризата. Останаха отворени теми, по които ще бъде направена „фина настройка“ в идните два-три дни. Една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции на 56 проекта на стойност 700 млн. лв. и над 8 хил. работни места. Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лв. Това заяви в рамките на извънреден брифинг новият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Той посочи, че днес е проведено заседание с представители на работодателските организации, по време на което са се обсъдили законодателни инициативи.

Борисов припомни, че мерките на правителството са в две направления – социално-икономически за 1,163 млрд. лв., изцяло финансирани от бюджета, както икономическите за 1,8 млрд. лв. "Вторите биха могли да нараснат в скорошен план с 400 млн. лв. по европейската програма REACT-Eu", допълни Борисов.

"Законодателните инициативи във втория план са част от националното тристранно споразумение между работодатели и синдикати. Ще се направи бързо изменение на Закона за инвестициите и правилника са насърчаването им. Върху работата, свързана с инвестиции, ще се постави регионален акцент", поясни още министърът.

Лъчезар Борисов обясни, че на всеки две седмици Министерството на икономика ще прави отчет за своята дейност, който ще бъде публичен. По тази надзорна работа има споразумение и ще има отворен телефон за сигнали за нередности.

От Българска търговско-промишлена палата, че всяко едно усилие за съдействие на бизнеса е добре дошло. Ще се опропастят максимално процедурите за достъп до проектите, които ще бъдат финансирани. От палатата ще настояват да се предназначат средства и усилия за довеждане до знанието на потенциалните ползватели.