Правителството представи социално-икономически мерки за близо 2 млрд. лв.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец, заяви премиерът Бойко Борисов

11:22 | 27 юли 2020
Обновен: 13:55 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Премиерът Бойко Борисов. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Премиерът Бойко Борисов. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството представи социално-икономически мерки в размер на 1,893 милиарда лева, част от които ще влязат в сила от началото на август. 

Министър-председателят съобщи, че от 1 август с 30 % ще бъдат увеличени разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19. За служителите на първа линия се увеличава ставката за положен нощен труд.

Предвидени са допълнителни разходи за извънреден труд в размер 92,0 млн. лв. за структурите от системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, НЗОК, НОИ и др., стана ясно още от брифинга.

Коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени стойностите на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10% в размер на 125,3 млн. лв. 

Борисов анонсира също сваляне на данък добавена стойност за случайните превози в туризма и за сервираните бири и вина в ресторантьорския бизнес до 9 на сто. Той уточни, че промените ще бъдат прокарани  през парламента до петък.

"Ще предоставим по 50 лева на всеки един пенсионер за еднократна добавка към пенсиите в рамките на три месеца", посочи Борисов, като отбеляза, че може да има удължаване на мярката след изтичането на 3-месечния срок. Необходимите средства за това възлизат на общо 318,3 млн. лв. 

Увеличават се с 24, 6 млн. лв. стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца, стана ясно още от изказването на премиера.

Той обяви, че минималното парично обезщетение за безработица ще бъде увеличено от 9 до 12 лева на ден, като се предвижда и удължаване на срока на изплащането му.

Към Министерство на културата също ще бъдат насочени 15 милиона лева за развитието на творчески проекти на творци на свободна практика.

До края на годината ангажираните медицински специалисти в борбата с Covid-19 на първа линия ще получават допълнително средства в размер на 1000 лв., стана ясно още от изказването на премиера.

В контекста на икономическите мерки на правителството по бюджета на ресорното министерство за настоящата година, освен отпуснатите вече  9,0 млн. лв., се осигуряват допълнително още 9,5 млн. лв. за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.

Борисов подчерта, че към този момент страната ни няма да тегли заем, а средствата ще бъдат осигурени от бюджета.

Премиерът обяви, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец, по-късно днес ще бъде публикувана и заповедта на здравния министър. 

* Информацията е актуализирана към 13:55 часа.