България е с най-голям спад на продажбите на дребно в ЕС през юни

Обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява до предпандемичните нива

14:42 | 5 август 2020
Обновен: 15:28 | 5 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен спад на продажбите на дребно през юни, пише Investor.bg, базирайки се на данни на европейската статистическа служба Евростат. 

През юни продажбите на дребно у нас се свиват с 18,1% на годишна база. Все пак спадът се забавя след отчетеното понижение от над 20% през май и над 19% през април.

Месечните данни показват плахо възстановяване на продажбите на дребно у нас с 0,9% ръст през юни спрямо май след 1% увеличение през май спрямо април.

Същевременно обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява през юни до нивата, регистрирани през февруари, преди налагането на блокировки в Европа за овладяване на коронавируса, става ясно от данните на Евростат.

Продажбите в еврозоната нарастват с 5,7% през юни спрямо май. Разходите за дрехи и гориво за автомобили стоят в основната на увеличението.

Ръстът на продажбите все пак е по-малко от прогнозата на анкетираните от Ройтерс икономисти, които очакваха ръстът да достигне 5,9 на сто на месечна база. 

Още по темата прочетете в Investor.bg.