Капацитетът на болничната система у нас не е застрашен от Covid-19

Д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз, Бизнес старт, 27.07.2020

10:06 | 27 юли 2020
Обновен: 14:40 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Коронавирусната криза засега не е застрашаваща за капацитета на болничната система у нас. Това каза д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

“Проблемите са в отдалечените региони, там има затруднения в обслужването дори без коронавирусната инфекция”, посочи Маджаров.

Той отбеляза, че водещ е кадровият проблем в тези региони, като освен недостига, има и много служители в системата, които са на възраст над 55 години, което ги поставя в уязвимата група. 

По думите на експерта не може да се очаква, че вирусът ще изчезне, “друг е въпросът как ще се представя като патогенност и по какъв начин ще се отразява на заразените”. 

“Очакването за бързо създаване на ваксина е по-скоро пожелателно, отколкото възможно”. 

Маджаров подчерта, че в условията на пандемията българските лекари и медицински сестри изпълняват задълженията си с достатъчен опит и съзнанието, че това е техен дълг. 

“Работата в болницата не може да се облекчи, но трябва да е адекватно заплатена и да са предоставени достатъчно предпазни средства”, заяви експертът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.