Възстановяват се част от мерките срещу коронавируса у нас

Дискотеките и баровете ще могат да работят само на открито и на 50% капацитет, спортните мероприятия - без публика

12:05 | 9 юли 2020
Обновен: 12:36 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След преминаването на прага от 200 новозаразени с коронавируса у нас се възстановяват част от мерките срещу разпространението на заразата, стана ясно от брифинг на здравния министър Кирил Ананиев. 

Той посочи, че всички колективни и индивидуални спортни мероприятия трябва да провеждат без публика, като заповедта влиза в сила от утре (10 юли). 

"Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито", обяви още Ананиев. Той добави, че на отрито заведенията могат да продължат да работят на 50% от капацитета си при спазване на противоепидемичните мерки. 

Министърът забрани със заповед и груповите празненства с присъствие над 30 човека на открито и закрито. 

"През следващите дни не се очаква спад на новозаразените, дори може да има тенденция за ново увеличение", посочи Ананиев.

Той заяви, че мерките са в сила до второ нареждане, а при рязък скок на вирусоносителите могат да бъдат предприети и по-тежки мерки. 

Контролът върху спазването на мерките също ще бъде засилен, стана ясно от брифинга.

"Правим провеки в заведенията постоянно. Наложени са и много актове. Ще има контрол и ще е много жесток", заяви доц. д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че ако при проверка, инспекторите на регионалните здравни инспекции установят, че служител на спезва мерките, освен него, ще бъде глобен и работодателят му.

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие преминаха психологическата граница от 200 и достигнаха рекордните 240. Делът на заболелите се покачва до 5,59% при 5,42% в сряда. Така общият им брой вече е 6 342, сочат данните на Единния информационен портал.

Направените PCR тестове за последното денонощие са 4 286. В болница са настанени близо 500 души, от които 29 са постъпили в интензивно отделение.

За деня има нови петима починали, като общо стават 259. Излекувани са още 129 души, общо 3 166 до момента.