Бизнесът у нас взима 1,8 млн. лева за две седмици по програмата на ББР

Компании от транспорта, туризма, хотелиерството и ресторантьорството и търговията на едро прибягват до мярката

20:45 | 2 юли 2020
Обновен: 21:14 | 2 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През последните две седмици интересът към програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията от СOVID-19, се увеличи значително и към 30 юни броят на запитванията за финансиране е вече 650. Отпуснати са и първите заеми с гаранция от Българската банка за развитие за финансиране на обща стойност 1,847 млн. лева, съобщиха от държавната банка, предава Investor.bg.

Компаниите, възползвали се от мярката, са в най-засегнатите от пандемията сектори - транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Банка ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка, заедно с БАКБ и Инвестбанк, които се включиха миналия месец, са търговските банки, които ще подпомагат бизнеса по програмата на ББР.

Кредитите са до 300 хил. лева, като могат да се финансират както нови, така и съществуващи експозиции. Те са с дълъг гратисен период – до три години, и се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – не повече от 20% от размера на търсеното финансиране.

Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от COVID-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

Програмата е насочена към компании, които изпитват затруднения през тази година, но условие за отпускането на заеми е да не са изпадали в просрочие над 90 дни през миналата година.

Още по темата прочетете в Investor.bg.