300 хил. души ще се възползват от мярката "60 на 40" до края на септември

До момента схемата показва ефективност, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

11:57 | 30 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Мярката "60/40" продължава да действа и след извънредната епидемичната обстановка. С промените тя ще продължи да е в сила от 1 юли до до 30 септември, а при необходимост и до по-късно. Вече е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда. За тези три месеца, до края на септември, ще бъдат подкрепени около 300 хил. души. Това стана ясно след вчерашното заседание на Тристранния съвет, макар и с някои промени и разширения към дадени дейности и сектори на икономиката, пише Investor.bg.

„До момента мярката показва ефективност - 134 млн. лева са изплатени на бизнеса за около 160 хил. души, това са конкретни физически лица, за които е запазена работата. Сега се разширяват и секторите - сезонни работници, хотелиери, ресторантьорство, пътнически транспорт. Разходите ще бъдат около 400-500 хил. лева“, коментира по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера единодушно подкрепи проекта за решение на министерско постановление, с което се определят условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта след периода на извънредното положение. Предложеният проект регламентира краткосрочна мярка за изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономически дейности, за да могат да запазят работните места на своите служители.

Около 500 млн. лв. ще струва изпълнението на проекта.

Още по темата прочетете в Investor.bg.