10% отстъпка от офертната цена на имотите се наблюдава във Варна

За момента предлагането е по-слабо от търсенето, стана ясно от онлайн дискусия на Imoti.net

17:56 | 8 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

В момента се наблюдава договаряне на средно 10% отстъпка от офертната цена на имотите във Варна.Това коментира Теодора Димитрова, председател на борда на директорите на компанията за имоти ЕРА България, по време на онлайн дискусия, организирана от Imoti.net, за жилищния пазар във Варна.

По думите й в последните години ръстът на цените на жилищата във Варна е бил от порядъка на 8-10% годишно и е нормално в тези условия да се забави, предаде Investor.bg.

Строителните предприемачи най-бързо реагират на промени в пазара. Частните собственици най-трудно се адаптират, посочи тя.

Според Георги Шопов,председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи.

За момента предлагането е по-слабо от търсенето, като търсенето се концентрира и върху сегмента ново строителство, посочиха и двамата. Същевременно издадените разрешителни за строеж във Варна намаляват сериозно през първото тримесечие, посочи Димитрова.

Шопов подчерта, че и тромавата процедура за издаване на разрешителни за строеж спъва ръста на предлагането. По думите му пълната и електронизация на процеса ще позволи по-прецизно спазване на сроковете и ще въведе повече прозрачност, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на предлагането.

Що се отнася до наемите на жилища във Варна, в момента има корекция на цените с около 100 лева средно, отчете Теодора Димитрова. Много от жилищата, заети от студенти, се освободиха, тъй като те вече не са във Варна заради пандемията, подчерта тя. Отделно се наблюдава и процес, при който имоти, които по принцип се дават за нощувки, излизат за дългосрочно отдаване под наем, което увеличава предлагането.

Тенденции при кредитирането

Варна е атрактивен пазар за жилищно кредитиране за банките, вторият по големина, посочи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

От началото на годината и през първото тримесечие пазарът във Варна е вървял с двуцифрени ръстове, от началото на април и май се наблюдава задържане на нивата от 2019 г., но с уговорката, че тя е успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Това е добър сигнал да последващия период, коментира той.

И подчерта, че се е променило очакването на клиентите за този период. Превес вземат дигиталните канали за продажби, видеоконсултиране, дистанционно подписване на договори, кандидатстване и получаване на одобрение по телефона, подчерта Лазаров.

Много клиенти са усетили необходимост от допълнително пространство заради пандемията.  В тази връзка ще се промени и търсенето – домът да им дава възможност за спокойна и нормална работа, каза той.

Лазаров потвърждава ръста на търсенето на къщи, имоти извън градовете. По думите му вторичният пазар е по-слаб, а новото строителство набира скорост. В момента се сключват сделки, договаряни в началото и края на годината. Търсят се нови и качествени жилища, посочи той.

Онлайн дискусията „Предизвикателствата на COVID-19 пред пазара на недвижими имоти във Варна и региона“ е част от мисията на „Годишните награди на Imoti.net”, която насърчава добрите практики в сектора. Това е единственият форум, на който се оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. Тази година в специален формат ще се проведе и петото му юбилейно издание.

Церемонията „Годишните награди на Imoti.net” се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка, подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи и ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите са Investor.bg, Градът Медия Груп и Money.bg.

Цялата статия може да прочетете в Investor.bg.