България пуска мобилно приложение за борба с COVID-19

Информационната система ще помогне за вземането на решение за разхлабване на мерките

11:43 | 4 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Готова е Националата информационна система за борба с COVID-19, която ще улесни работата на щаба, на здравните заведения и като цяло достъпа до информация, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Системата ще включва регистър на всички заразени, като има множество интеграции, включително с личните лекари, пожарната, доброволци и РЗИ, ше има и визулизации с географски карти. 

"Използва се специфичен софтуер за анализ на данните по подобие на този, който се използва в Сингапур, Тайван и Южна Корея", обясни Ивайло Филипов от "Информационно обслужване". Той каза още, че за 10 дни е изграден централен регистър, който да събира данните на всички заболели и тези под карантира. 

Приносът на ИТ компаниите, които са разработили информационната система, е символичен в размер на 1 лев. 

Приложението ще предоставя информация дори в коя болница има налични легла за лечение, като ще могат и да се виждат зелените точки в България, където няма разпространение на коронавирус. 

Предоставянето на данните от страна на гражданите е на доброволен принцип. 

"Приложението носи изключителна полза на министерство на здравеопазването в борбата с коронавируса", заяви здравния министър Кирил Ананиев. 

По думите на генарал-майор проф. д-р Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб, България следва стъпките на най-добрите в света.

"За разхлабване на мерките ни трябва достатъчно информация, за да вземем информирано решение и новата информационна система има безспорни ползи в това отношение", каза още Мутафчийски. 

Достъпът до националния регистър става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, заявиха от ИТ компаниите, работили по създаването на мобилното приложение. 

В момента тече валидация на приложението ViruSave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.