Към Русия трябва ясен знак, че търпението на България е изчерпано

Гл. ас. д-р Георги Проданов, Департамент Политически Науки в НБУ, В Развитие, 10.09.2019 г.

21:46 | 10 септември 2019
Гл. ас. д-р Георги Проданов, Департамент Политически Науки в НБУ
Гл. ас. д-р Георги Проданов, Департамент Политически Науки в НБУ

Това, което се случи, имаше начало в нотата на МВнР срещу изложбата на тема „освобождението“ на България. Не съм изненадан от развитието на ситуацията, изненадан съм на първо място, че се случи.
Влиянието на Русия в България не е само една нишка, там са много кълба или оплетени нишки в едно и също кълбо. Основният проблем е, че до момента не беше изгодно да се засяга темата за негативното влияние на Русия в България. Тук визираме подкрепата на разни патриотарски кръгове, определени пара-православни и пара-военни кръгове, определени парламентарни партии (имам предвид Атака и разни други), така че тепърва ще се разплитат много връзки и зависимости. Въпросът е доколко има воля, каза по телефона гл. ас. д-р Георги Проданов, Департамент Политически Науки в НБУ, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Под нормализация на отношенията се разбира – когато имаме агресивни действия, да отвръщаме по подобен начин, да имаме очертана граница. България и службите и много дълго време си затваряха очите за подобни действия", допълни гостът.

Това не е свързано с вътрешно-политически процеси в България, освен ако не се предотвратява нещо планирано – финансиране или някаква провокация, но това е малко вероятно. Случващото се е резултат от дългогодишно натрупване на непартньорско и направо враждебно поведение на Русия по отношение на България, каза Проданов.

Като съдим по сходни ситуация в съседни държави, като Сърбия, Черна гора, Гърция (която изгони руски дипломати), може би е редно и тук да се стигне до подобно изостряне. За всички в подобни ситуации е ясно, че явно е дошъл краят на търппението на засегнатата държава, в случая и нашето търпение се е изчерпало. Към Русия трябва да се направи явен знак да прекрати или поне да намали случаите на пряка намеса във вътрешните работи на България, обясни той.

"Разбира се, че има приемник на Решетников. България не е място, където е трудно да пробиеш, или на Русия да и се налага да упражнява с големи усилия своето влияние. Не става дума за това, че русофилството е укоримо, но е укоримо това, което е в разрез с нашите интереси. Укорими са кампании, свързани с конвенциите за децата, които активно вървят в социалните мрежи и явно в цяла Европа се финансират от проруски кръгове. Укорими са кампаниите срещу Истанбулската конвенция и други хибридни войни, които Русия води от много години срещу ЕС. Въвеждането в Русия на понятия като „еврогей“, които там са нарицателно за граждани на Европа, е всъщност проблемът с Москва", заяви Проданов.

Като съдим по реакциите, едва ли държавния глава има най-добрите и безкористни цели в сегашната ситуация, и във всяка ситуация свързана с Русия. Там също липсва този рационализъм, който трябва да има всеки български политик, обясни гостът.

Радостното е, че все пак в прокуратурата са се задействали. Ние виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика. Явно има проблем между България и Русия, в който прокуратурата беше призована да се намеси, завърши той.

Целия разговор вижте във видеото.