Под една пета от българите са гласували в ранния следобед

65 са машините за гласуване, които не работят по различни технически причини

13:58 | 2 април 2023
Обновен: 16:03 | 2 април 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Димитър Кьосермалиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосермалиев, Investor Media Group

Избирателната активност в страната е около 18% към 13:00 според прогнозните данни на "Галъп интернешънъл болкан". Спрямо данните от последните избори на 2 октомври към този час тя е малко по-висока – тогава е била 17,6%, съобщава БНР.

Изборите ще се решат днес следобед, когато колебаещите отидат да упражнят своя вот и се активизират големите градове, областните центрове и столицата, коментира пред БНР социологът Яница Петкова.

65 са машините за гласуване, които не работят по различни технически причини. В близо 1000 секции вчера не е проведен тест за свързване с платформата за видеонаблюдение. За това е информирана Централната избирателна комисия с писмо от Министерството на електронното управление.

Само за час (от 12 до 13 ч.) машините с различни технически проблеми, заради които се преминава изцяло на гласуване с хартия, се увеличиха с 15 - от 45 на 60.

За цялата страна към 11:00 часа, по данни на ЦИК, избирателната активност е 8,97%, което значи, че гласувалите са малко над 591 000 души.

Най-висока е активността в Монтана - 14,7%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,16 на 100.

Следващите официални данни за избирателната активност за цялата страна ще бъдат оповестени малко преди 17 часа и ще отразяват активността към 16 ч.

Българите в чужбина гласуват в 737 секции в 61 държави. В секциите в Белгия изборите за Народно събрание преминават спокойно. В страната са открити 15 избирателни секции, в които могат да гласуват българските граждани. Само в три секции в Брюксел и в една в Гент е възможно гласуване с машина, съобщава БТА. Обичайно в страната подадените гласове са под шест хиляди.

Секции има също в градовете Антверпен, Льовен, Варегем, Масмехелен и Хаселт. Малко над 100 души са гласували в трите секции в посолството в Атина. В Гърция секциите са общо 21 и до момента няма сигнали за нарушения. В трите секции в посолството се гласува само с хартиена бюлетина. В другите две има поставени и машини. Там също гласуването протича спокойно, съобщава още БТА.

Пет секции има и на остров Крит, където също има българска общност. По една секция е открита в Александруполис, Кавала, Каламата, Комотини, Никити, на островите Кос, Родос и Миконос, в Патра, Солун и Ставрос.

Изключително ниска е избирателната активност на българите, които гласуват в изборна секция Берлин 1 - едва 40 души, съобщи БНР.

В Република Турция за настоящите избори са разкрити най-много секции - 162, като в 97 от тях се гласува с машина. В една от секциите в Турция е настъпил проблем с машината за гласуване, който е разрешен своевременно с бързата намеса на техническото лице на място и гласуването продължава без проблеми, съобщиха от министерството на външните работи.

В две от секциите в Анкара - в посолството на България и в квартал Синджан, се гласува с хартиени бюлетини, а в населения с много български изселници квартал Пурсаклар има и машинно гласуване. Няма информация за нередности в избирателните секции в турската столица. 17 души са гласували в българското посолството до 10:25 ч.

Към 11 ч. гласуването в окръг Измир, където са разкрити общо 22 секции, върви без проблеми. Всички секции са били отворени навреме и има доста избиратели, но няма големи опашки, съобщи БТА.

В две секции - в Токио и в Осака, гласуват българските граждани в Япония. Изборният ден там е започнал в 00:00 часа българско време на 2 април или 7 ч. местно време.

Първи зад граница отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.

В чужбина българските граждани могат да гласуват с паспорт, лична карта или военна карта. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.