България излиза на четвърти избори за по-малко от две години

На предсрочния вот се явяват 23 партии и 6 коалиции

08:33 | 2 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

За четвърти път в рамките на година и половина българите отново ще гласуват днес, за да излъчат 240 депутати във следващото 48-о Народно събрание.

Точно  в 07.00 отвориха секциите на територията на страната и ще приключат работа в 20.00 часа тази вечер, а гласуването може да продължи до 21.00 часа, само ако пред изборно помещение има още желаещи.  

За 240-те депутатски места в 48-ото НС се борят над 6600 кандидати.

На предсрочния вот се явяват 23 партии и 6 коалиции.

До снощи в ЦИК постъпи информация само за 1 устройство, което не е проработило след инсталиране и бе дадено разрешение за гласуване с хартиени бюлетини. Отпечатани са почти 8 милиона бюлетини.  

Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. Устройства има в 9369 секции, а в 1105 от тях те са по две.

С хартиени бюлетини днес се гласува в около 3000 секции в страната. Право на вот имат навършилите 18 години.

Българите зад граница ще гласуват в 755 разкритите секции в чужбина. Най-много са те в Република Турция, в Обединеното кралство, в Германия, Испания и Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласуване в чужбина и не са вписани в избирателен списък на посочено от тях място, гласуват в разкрита секция по техен избор, като предоставят удостоверение по образец, че няма да гласуват на друго място. Заради часовата разлика гласуването вече започна в Нова Зеландия, Австралия и Япония.

За гласовете на 6 602 990 избиратели се съревновават 5334 кандидати, издигнати от 22 партии и 6 коалиции. Листите с кандидатите на всяка формация, за всеки избирателен район в страната, могат да бъдат разгледани на сайта на Централната избирателна комисия. На входа на всяка избирателна секция също са разлепени списъците с кандидатите за съответния район, така че гражданите да могат да си направят справка.

Къде ще се гласува с машина и къде с хартия

Това са четвъртите поредни избори, на които масово се гласува с машини. Хартиени бюлетини ще се използват в най-малките населени места (под 300 избиратели), а също и при повреда в устройствата, която не позволява изборният ден да продължи с машинно гласуване.

В около една трета от секциите в чужбина (289 от общо 755) също ще се гласува с устройства. Гласуването в чужбина се различава по това в страната, че не може да се отбележи преференция, тъй като сънародниците ни по света нямат собствен избирателен район.