България има обвързваща сделка за газ с американската Cheniere

Договорът беше подписан на 28 юли, но ще влезе в сила на 19 август, което дава възможност на служебния кабинет да намери по-добра оферта

14:15 | 4 август 2022
Обновен: 16:50 | 4 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Договорът подписан от правителството на Кирил Петков е рамков и офертата за доставка на втечнен природен газ от седем танкера е обвързваща. Това означава, че купувачът решава дали да я приеме, заяви бившият енергиен министър Александър Николов в в ефира на "Нова телевизия". Той поясни, че офертата е с най-големият американски доставчик - Cheniere, съобщава Investor.bg.

Тези преговори са водени по силата на договорените от Европейската комисия (ЕК) през пролетта допълнителни количества втечнен газ от САЩ.

Александър Николов беше категоричен, че за трите танкера, които България може да получи до края на тази година, е поет категоричен ангажимент, а за останалите четири е описан механизъм за доставката. Преди седмица в Министерския съвет вече бившите министър на енергетиката Николов и премиер Кирил Петков съобщиха, че има сключен договор за доставка на седем танкера, но България трябва да осигури терминали, слотове и капацитет за регазификацията им.

Николов припомни днес (4 август), че терминалът край гръцкия о. Ревитуса разширява капацитета си и се очакват да бъдат проведени търгове за разпределението му. България може да се възползва от тях и да осигури възможности за получаване на договорените танкери с втечнен газ. Според бившият енергиен министър за октомври слотовете са осигурени, но досега българската страна не е подписала, че ще използва тази възможност.

Договорът за седемте танкера с Cheniere беше подписан официално на 28 юли, но ще влезе в сила на 19 август, което дава възможност на служебния кабинет да намери по-добра оферта.

В едно първите си официални изявления служебното правителство заяви, че тези количества газ са недостатъчни не само за зимния период, но дори и до края на годината. Затова е създаден кризисен щаб, който да се справи с кризата. Сред първите му задачи ще бъде финансовото оздравяване на "Булгаргаз", обясни преди началото на заседанието на Министерския съвет служебния премиер Гълъб Донев.

"Следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде гарантирано потреблението на газ до края на отоплителния сезон", анонсира още той.

"Проблемът с количествата е решен", обясни обаче по-рано днес Александър Николов. Той даде за пример потреблението за декември, което е в обем на около 100 хил. мегаватчаса. Договореният втечнен газ е 30 хил. мегаватчаса, 30 хил. мегаватчаса е газът от Азербайджан, около 15-20 хил. мегаватчаса е добивът на "Чирен". "И остават 15-20 хил., с които, както и в момента въпреки проблемите с основния си доставчик, "Булгаргаз" всеки месец се справя", заяви бившият енергиен министър.

Преди ден от "Булгаргаз" обясниха, че договорените седем танкера ще покрият потреблението на регулирания пазар до пролетта и 50% от продажбите на свободния пазар. За справяне с този недостиг се водят още разговори за допълнителни доставки на втечнен газ, коментира председателят на Съвета на директорите на дружеството Иван Топчийски.

Според него действащият договор с "Газпром" е пречка за свободни преговори с алтернативни доставчици, защото в компанията не са сигурни какви могат да бъдат действията на Москва до края на годината.

Преговори с "Газпром"

От коментарите на бившия енергиен министър и на "Булгаргаз" в последните седмици е ясно, че България продължава да комуникира с "Газпром Експорт", както е предвидено по договор. От руска страна обаче няма реакция. В момента "Булгаргаз" очаква писмено потвърждение от газовия холдинг относно притесненията на българската страна за рисковете, които крие изпълнението на новите условия за плащане за газа. В момента, в който се получи потвърждение, че подобни опасения са безпочвени, "Булгаргаз" ще продължи да разговаря и за доставки, разказа пред БНТ Иван Топчийски.

"Вероятността това да се случи не е много голяма", допълни обаче той. Според Топчийски едва ли България ще може да получи някакви количества газ от "Газпром" до края на годината по действащия договор. Подобно мнение изказа преди ден и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Когато стана ясно, че България има оферта за седем танкера с втечнен газ, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира в интервю за "Россия 24", че доставките на газ могат да бъдат подновени, ако България изпълни исканията на Москва.

"Това е много краен вариант", категоричен е обаче Иван Топчийски. Според него недостигът може да бъде покрит от пазара и в момента цената е второстепенен фактор.