Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България доказа, че може без „Газпром”

Юлиан Войнов, финансист, в „Светът е бизнес”, 02.08.2022

21:05 | 2 август 2022
Обновен: 22:09 | 2 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Ние доказахме, че можем без „Газпром”. Въпреки всякакви твърдения, че в България в момента няма газ – газ има, доставки има. Прогнозите, че едва ли не българската икономика се намира пред апокалипсис, са изключително преувеличени и това е политическо говорене. Не очаквам катаклизми за България. Ако служебното правителство продължи досегашната политика и договори доставка на алтернативен газ, ще се справим сравнително добре. Това каза Юлиан Войнов, финансист, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Русия използва природния газ буквално като оръжие, защото това, което се случва на газовия пазар и то още от средата на миналата година, няма нищо общо с търговските взаимоотношения. Ясно е, че доставяните количества се намаляват. Така от една страна се повишава цената на газа, а от друга страна Русия влияе на политическите решения в Европейския съюз и изобщо на световната сцена.

Не очаквам резки движения от служебното правителство, посочи Войнов. Основната цел на това правителство е да подготви изборите. При представянето на правителството президентът посочи основните му задачи, а две се открояват – едната е по отношение на решение за газовите доставки, другата - цените на електроенергията.

Не е изключено развитие в посока възобновяване на преговорите с „Газпром”. Президентът в последните месеци ясно даде да се разбере, че според него спирането на руския газ към България е грешка.  

По думите на събеседника позицията на България в тази ситуация би била унизителна, защото не сме ние тези, които са прекратили покупките на руски газ.

Възстановяването на газовите доставки за България от Русия може да бъде постигнато, но е много рисковано, защото Москва във всеки един момент може да спре газа. Ако Русия спре напълно доставките на природен газ, ЕС ще влезе в рецесия. Германия, Италия, Унгария ще бъдат най-засегнатите държави.

„Очакванията за България са, че БВП ще се свие от порядъка на 1%”.

През последните месеци обаче Германия започна да се подготвя изключително много за евентуално прекратяване на руските доставки. Германците доста усилено захранват хранилищата с газ и се очаква до края на август запълняемостта им да достигне 85%. Започнаха и изключително бързо изграждане на LNG терминали, като се очаква строителството на първия да приключи до края на тази година. Последните седмици предприеха мерки за намаляване консумацията на електроенергия, включително и битовите потребители.

В Европа 50-60% от увеличението на цените се дължи директно на по-високите цени на енергоносителите и най-вече намалените доставки на газ и петрол от Русия. От тази гледна точка войната има директно отношение към покачването на инфлацията, а след това роля започва да играе и паричната политика. В Европа ситуацията е по-сложна.

„Тук имаме шок на предлагането и паричната политика не може да повлияе”.

Войнов сподели интересния факт, че Европа се оказва единственото място в целия свят, където акциите продължава да носят положителна възвръщаемост. Ситуацията в Европа е специфична и зависи изключително много от политическите решения на Русия по отношение на доставките на газ, както и от развитието на войната.

Ще загубим ли пари по Националния план за възстановяване и устойчивост и необходима ли е нова актуализация на бюджета?

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.