КС обяви назначението на председателя на КЕВР за незаконно

Според Станислав Тодоров становището на съда на практика означава, че регулаторът спира работа

18:25 | 21 юли 2022
Обновен: 20:59 | 21 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Снимка: БГНЕС/Спасияна Сергиева
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Снимка: БГНЕС/Спасияна Сергиева

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение.

Народното събрание избра за председател на КЕВР Станислав Тодоров на 9 февруари 2022 г. 

Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно и затова те са валидни, съобщи на брифинг следобяд Тодоров. Той увери, че комисията е взела мерки актовете от времето на управлението му да бъдат стабилни и потребителите да разчитат на тях.  

Според председателя на КЕВР становището на Конституционния съд на практика означава, че регулаторът спира работа. Станислав Тодоров призова народните представители незабавно да се заемат с процедурата за избор на нов председател, за да може комисията да взема адекватни решения в условията на криза, дори и при неработещ парламент. 

"Молбата ми е незабавно депутатите да започнат нова процедура за избор на председател на КЕВР", призова Тодоров и отбеляза, че в момента, в който решението на КС влезе в сила, той ще напусне поста.

Тодоров предупреди, че с решението на КС нямало как да бъде приета цена за природния газ за август. Разкритикува и "Булгаргаз", като изтъкна, че разбирането на КЕВР към държавната газова компания започвало да се изчерпва, тъй като все още оперирала в условията на форсмажор, причинени от спирането на газа от "Газпром", но в момента условията вече били други.