Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

ВЕИ проекти има, но българите не се възползват достатъчно от тях

др. инж. Борислав Манчев, ръководител батерийни системи в Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) и председател на асоциацията на енергийните инженери, в "Чиста енергия" 15.05.2024 г.

16:30 | 16 май 2024
Автор: Георги Месробович

Различните програми и договори по НПВУ предоставят възможност за инсталиране на мощности и съпровождащите ги системи за съхранение. Тези проекти дават възможност на българските предприемачи да се възползват от ВЕИ сектора, но все още започнатите проекти са много малко. Ако пълният потенциал бъде реализиран, то до голяма степен ще се решат проблеми на локалните енергийни дисбаланси, които по различни данни достигат до 2000 мегавата, това коментира др. инж. Борислав Манчев, ръководител батерийни системи в Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) и председател на асоциацията на енергийните инженери, в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

Новите мита, които САЩ наложи срещу Китай, не бяха изненада предвид амбициите на северноамериканската страна да ограничи експанзията на икономическия си конкурент, каза Мначев. Митата таргетират батериите и електромобилите, както и други високотехнологични продукти, гостът смята, че това ще ограничи вноса и ще стимулира вътрешното производство в САЩ. От друга страна Китай няма да ограничи производството си, което ще свали цените на останалите пазари, включително и на европейския.

Гостът каза, че не би трябвало Европа да бърза да предприема сходни на САЩ мерки, предвид ограничените производствени мощности и желанието за зелен преход. Старият континент се насочва към електромобилност, развитие на възобновяемите мощности и съпровождащите ги батерийни системи за съхранение. В момента се развиват различни технологии сред системите за съхранение, като се търси най-ефективният начин да се използва енергията през нощта.

В последните години развитието на литиевите батерии се е засилило значително, като технологията е била оптимизирана, обръщайки специално внимание на безопасността ѝ при експлоатация. Гостът разказа за различните програми и договори по НПВУ, които предоставят възможност за инсталиране на мощности и съпровождащите ги системи за съхранение. Тези проекти дават възможност на българските предприемачи да се възползват от ВЕИ сектора, но все още започнатите проекти са много малко, въпреки оставащите около година и половина за кандидатстване. Гостът обясни какви ще са ползите и при изпълнение на пълния потенциал на заложените параметри.

„(От експерти в областта) се цитират цифри от порядъка на дисбаланси, които достигат 2000 мегавата. Предвид това, че общо дневният товар в България е в рамките на 4800 мегавата, това се вижда по диаграмите, които ЕСО в реално време излъчва. Очаквам, че тук до голяма степен ще се решат проблеми на локалните дисбаланси и в тази посока ще се върви. Освен това КЕВР утвърди нова методика за балансиращата енергия, която е с действие от 1 май и в нея на пазарен принцип се очаква да бъдат регулирани дисбалансите, както в посока свръхпредлагане, така и в посока недостиг.“

За българските енергийни инженери се отваря възможност с навлизането на батерийните системи, тъй като има необходимост от мониторинг в рамките на 5 години след реализацията на съответните проекти. Гостът разказа, че намирането на кадри в сектора е трудно, но има добре образовани и амбициозни млади инженери, които помагат на бранша да се развива. Той разказа за завършени проекти в областта на ВЕИ и призова потенциалните инвеститори да се доверят на специалистите в това отношение, и да се възползват от проектите от ПВУ.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате тук.