Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Соларният парк на УНСС е с капацитет да покрива до 60% от енергийните му нужди

проф. д-р Димитър Димитров - ректор на УНСС, "Чиста енергия", 29.11.2023 г.

21:32 | 29 ноември 2023
Обновен: 13:30 | 1 декември 2023
Автор: Милен Симеонов

Фотоволтаичният парк на УНСС е част от системата ни "Умен дом", насочена към енергийна ефективност. Състои се от 2 централи - една на паркинга и още една на покрива. Общата мощност е около 800 киловата, като тези мощности са оразмерени по такъв начин, че да покриват близо 50-60% от нашите нужди. Близо 2 години продължи работата по самия проект, като си осигурихме необходимото финансиране чрез т. нар. ЕСКО договор, който ни предоставя възможността да изплатим направената инвестиция със сметките за ток. Това каза проф. д-р Димитър Димитров - ректор на УНСС в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

"Енергийната криза от края на 2020-2021 г. ни накара да плащаме по-високи сметки, без възможност за компенсация. Така или иначе нашият университет развива и доста специалности свързани с устойчиво развитие, енергийна ефективност и зелена икономика. Имаме няколко магистърски програми, свързани с енергиен бизнес и това всичко доведе до идеята да направим този парк и на практика."

Проф. Димитров разказва, че според анализите, които са направили, за момента не се нуждаят от закупуването на система за съхранение на енергия, тъй като въпросната батерия за тази цел не би била изгодна на този етап. Гостът споделя, че предстоят много промени в закона за енергетиката, които съвсем скоро ще влязат в сила. Оказва се, че тъй като централата на УНСС е предвидена основно за собствени нужди, ще бъде възможно в случай на излишък да се трансферира енергия към други техни обекти, които са в тяхна собственост.

"Една от идеите ни като тръгне развитието на парка е той да бъде използван и за учебни цели и в учебните процеси. Имаме много активни студенти с еко клуб, създаден в нашия университет, свързан с подобни технологии. Искаме паркът не само да работи за университета, но и да бъде използван за учебни цели."

На въпроса как могат да си сътрудничат университетите в осъществяването на повече проекти за устойчиво развитие, проф. Димитров изтъква, че в основата на подобни зелени инициативи стои капацитетът. Той отбелязва и че са необходими държавни политики, както и по-голяма активност от страна на МОН в тази област.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Чиста енергия“ може да намерите тук.