Джон Кери за икономическите възможности от климатичните промени, част 3

Джон Кери, Специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата

07:29 | 27 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н сенатор, остават ни само две минути и искам да разбера какво мислите за газа? Казахте, че природният газ е от основно значение за прехода към по-екологично бъдеще, но не и за инвестициите за следващите 30 до 40 години, защото се надявате да се откажете от него. Как ще съчетаете това сега с бъдещето?

Смятам, че е от решаващо значение кредитните институции, които имат огромен капитал в индустрията на изкопаемите горива да започнат да изискват повече от нея.

Редно е да има преход към газ за кратък период от време, докато технологията бъде въведена в пълен мащаб. Това ще промени изцяло онова, което правим. Огромно количество изследвания текат в момента, на стойност около трилион долара. Рисковият капитал вече се насочва към тези нови технологии - зелен водород, по-дълготрайни батерии, директно улавяне на въглерод, зелен водород.

Има неща, които просто ще ще променят начина, по който бизнесът прави бизнес. И това ще бъде част от тази революция. Не мисля, че това е преувеличение, но имаме най-голямата икономическа възможност за трансформация след индустриалната революция. И тя ще бъде по-голяма, защото всяка нация в света ще трябва да премине към нова чиста енергийна икономика и бъдеще.

Искам да ви задам последен въпрос като ви върна към бъдещето на Демократическата партия. Това, което видяхме, е центристът Джо Байдън и Вас като центрист Джон Кери, завладени от твърдото прогресивно или либералното крило на Демократическата партия. Какъв е Вашият съвет? Те може би ще загубят Камарата на представителите, може би ще загубят Сената. Кой знае за Белия дом. Но какъв трябва да бъде съветът към либералите, които не трябва да отстъпват като Вас през  кариерата си?

Иска ми се да мисля, че не съм отстъпвал. Намирам компромис, в какъвто може и трябва, но очевидно трябва да бъдеш разумен. Трябва да признаеш...

Имаме една стара поговорка във Вашингтон. Не позволявай на перфектното да се превърне във враг на доброто. Трябва да се намери компромис.

Това е естеството на законодателната дейност. Ако решите, че искате да бъдете законодател, направете го. И ние трябва да се движим в тази посока. Но аз не съм в политиката сега и се опитвам да обединя хората – републиканци, демократи, либерали, консерватори, за да разберат че тази криза е екзистенциална и няма политически етикет. Тя е универсална.

Тя не е двустранен въпрос между Китай и Съединените щати. Тя е екзистенциална за всички на планетата. И ние трябва да сме умни при намирането на решения. Най-добрият начин да се стигне до това е чрез спечелване на изборите, но освен това и компромис, за да се намери път напред.