Потребителите на Twitter "наредиха" на Мъск да продаде 10% от акциите си в Tesla

Най-богатият човек в света написа в Twitter в събота, че ще се раздели с 10% от акциите си, ако потребителите одобрят предложението

07:57 | 8 ноември 2021
Обновен: 11:55 | 8 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изпълнителният директор на Tesla Inc Илон Мъск трябва да продаде около 10% от акциите си в Tesla, според 57,9% от хората, гласували в анкетата му в Twitter, която запита последователите му в социалната мрежа дали трябва да продаде дела си в компанията.

"Бях готов да приема и двата изхода“, каза Мъск след края на гласуването.

Най-богатият човек в света написа в Twitter в събота, че ще продаде 10% от акциите си, ако потребителите одобрят предложението. Мъск по-рано каза, че ще трябва да упражни голям брой опции за акции през следващите три месеца, което ще доведе до голяма данъчна сметка. Продажбата на част от акциите му може да освободи средства за плащане на данъците.

Към 30 юни дяловото участие на Мъск в Tesla достигна около 170,5 милиона акции и продажбата на 10% ще възлиза на близо 21 милиарда долара на базата на приключването в петък, според изчисленията на Bloomberg.

Анкетата събра над 3,5 милиона гласа.

"Напоследък се говори много за нереализираните печалби като средство за избягване на данъци, така че предлагам да продам 10% от акциите си в Tesla“, каза Мъск в събота, добавяйки, че не взема заплата или бонус "отникъде“ и има само акции.

Демократите в Сената на САЩ разкриха предложение за облагане на акциите на милиардери и други търгуеми активи, за да помогнат за финансирането на програмата за социални разходи на президента Джо Байдън и за запълване на вратичка, която им позволява да отлагат плащането на данъците върху капиталовите печалби за неопределено време.

Мъск разкритикува предложението, казвайки: "В крайна сметка те изхарчват парите на други хора и след това идват за вашите“.

Председателят на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, който предложи данъчното предложение, каза в събота: "Дали най-богатият човек в света изобщо плаща данъци, не трябва да зависи от резултатите от анкета в Twitter“. 

"Време е за данък върху доходите на милиардерите.“

Включвайки опциите за акции, Мъск притежава 23% дял в Tesla, най-ценната автомобилна компания в света, чиято пазарна стойност наскоро надхвърли 1 трилион долара. Той също така притежава други ценни компании, включително SpaceX.

Брат му Кимбал Мъск в петък продаде 88 500 акции на Tesla, като стана поредният член на борда, който разтовари голям брой акции на компанията, които достигнаха рекордни нива.

Преди седмица Мъск каза в Twitter, че ще продаде акции в компанията за 6 милиарда долара и ще ги дари на Световната програма за храни на ООН (WFP), при условие че организацията разкрие повече информация за това как харчи парите си.

Гари Блек, портфолио мениджър във The Future Fund, каза, че потенциалната продажба на акции на Мъск ще доведе до "един до два дни скромен натиск върху продажбите“, но каза, че ще има солидно институционално търсене за купуване на акциите с отстъпка.

Мъск е казвал, че не иска да взема заем срещу акции, за да плаща данъци, защото стойността на акциите може да падне.

Той има опция да закупи 22,86 милиона акции на цена от 6,24 долара всяка, която изтича на 13 август следващата година, според документи на Tesla. Упражнението на опциите може да доведе до печалби от около 28 милиарда долара на базата на цената на Tesla в петък от 1222,09 долара.

През септември Мъск каза, че вероятно ще плати данъци в размер на над половината от печалбите, които би направил от упражняването на опции. Миналата година той каза, че се е преместил от Калифорния в Тексас, което трябва да доведе до намаляване на общата данъчна сметка, тъй като Тексас няма данък върху доходите, твърдят експерти.

"Изглежда лудост да взема назаем толкова много, за да плаща данъци, така че трябва да допусна, че той ще трябва да ликвидира значителна сума от акциите, закупени от упражняването на опцията, за да плати данъци“, каза Брайън Спрингмайер, адвокат в Springmeyer Law, пред "Ройтерс".

Туитовете на Мъск са имали ефект върху акциите на Tesla в миналото, понякога предизвиквайки гнева на властите. През 2018 г. Мъск се съгласи да получава одобрение от адвокат на Tesla, преди да съобщава съществена информация на инвеститорите като част от споразумение с регулаторите на ценните книжа в САЩ. Не беше ясно дали този служител е прегледал анкетата на Мъск в Twitter.

Макар че големите продажби от вътрешни лица често се разглеждат като отрицателен сигнал, продажба от този размер няма да промени смислено историята на Tesla, каза Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities, пред Bloomberg.

Търсенето на акции на Tesla остава високо както сред институционалните, така и сред инвеститорите на дребно, каза той. Неортодоксалната стъпка за допитване до фенове и инвеститори чрез анкета също може да облекчи всички притеснения.

Акциите на автомобилния производител се покачиха със 73% тази година до 1222,09 долара към 5 ноември, което им дава оценка от 1,2 трилиона долара. Броят на акциите, които Мъск - ​главен изпълнителен директор и най-голям акционер - може да разтовари, е еквивалентен на 80% от средния дневен обем на търговия на Tesla през последните три месеца. Количеството акции, които той потенциално може да продаде, би било още по-голямо, ако се включат неговите опции.