Китай е тествал технология за бомбардировки, която силно притеснява САЩ

Технологията на частичната орбитална бомбардировка е измислена още през Студената война, но досега не е реализирана.

16:29 | 28 октомври 2021
Обновен: 19:14 | 28 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

Kитай са направили тестове на ново хиперзвуково оръжие, което достига до орбита и би могло да заобикаля американската противоракетна отбрана. Това е потвърдил висшият американски военен офицер генерал Марк Мили, предава агенция Reuters.

През лятото Пентагонът се стараеше да избегне директното потвърждение на китайския тест, за който пръв съобщи Financial Times. Мили изрично е потвърдил теста и казва, че е "много близо" до момента на Спутник - визирайки изстреляният от Русия през 1957 г. на първия изкуствен спътник. Той даде на Москва преднина в космическата надпревара от ерата на Студената война.

Според Мили, който е председател на Обединения генерал щаб на отбраната, е определил теста и видяното като „много притеснително“.

Експерти по ядрени оръжия казват, че тестваните китайски оръжия изглежда са предназначени да избягват отбраната на САЩ по два начина. Първо, хиперзвуковите устройства се движат със скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, или около 6200 км/ч, което ги прави по-трудни за откриване и прихващане.

Второ, източници на Reuters казват, че Съединените щати смятат, че оръжието на Китай първо е обиколило Земята. Това е концепция от Студената война, известна като „частична орбитална бомбардировка“.

Миналия месец министърът на военновъздушните сили Франк Кендъл намекна за притесненията си за тази система.

„Ако използвате такъв подход, не е нужно да използвате традиционната траектория за междуконтиненталните балистични ракети, която е директно от точката на изстрелване до точката на удара“, каза той. „Това е начин да се избегнат защитните системи и тези за предупреждение за ракети.“

Частичната орбитална бомбардировка също би била начин за Китай да избегне противоракетната отбрана на САЩ в Аляска, която е предназначена да се бори с ограничен брой оръжия от страна като Северна Корея.

Министерството на външните работи на Китай отрече страната да правила тест на оръжие, като казва. „Това не беше ракета, а космически кораб“, се казва в съобщението на министерството.

Отбраната на САЩ не е в състояние да се бори с мащабна атака от Китай или Русия, която може да порази системата, пише още Reuters. Усъвършенстваната противоракетна отбрана на САЩ накара Москва и Пекин да проучват начини да ги преодолеят, в това число свръхзвукови ракети и технологията на частична орбитална бомбардировка.