Китай планира ограничения за цените на въглищата заради енергийната криза

Китай ще разследва енергийните индекси заради спекулации и слухове

08:58 | 26 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай обмисля да постави нови ограничения за движението на цените на въглищата, които биха могли да помогнат за облекчаване на енергийната криза в страната, но биха заплашили да ограничи печалбите в сектора, съобщава Bloomberg.

Най-висшата агенция за икономическо планиране проучва планове за „механизъм за формиране на цените, който да ръководи дългосрочната стабилност на цените на въглищата в разумен диапазон“, се казва в изявление на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) във вторник. Длъжностните лица вече работят, за да оценят средните производствени разходи и да помогнат за определяне на еталон.

Цените на физическите въглищни товари и фючърсните договори се повишиха от началото на миналия месец, тъй като Китай започна да изпитва недостиг на електроенергия, който се отрази на ключови индустрии и рискува да намали растежа. Действията на властите за ограничаване на тези печалби и за подпомагане на мините да увеличат предлагането оказаха влияние, като фючърсите паднаха с около една трета през последната седмица.

Най-активният договор за термични въглища на стоковата борса в Джънджоу падна с цели 7,6% във вторник до 1207 юана (189 долара) за тон, най-ниската цена в рамките на деня от почти месец. Въглищата се търгуват с 3,4% по-малко към 12:30 часа местно време.

Фючърсите за термични въглища все още са нагоре с около 150% за година напред.

price coal

Има нарастващ риск за цените на въглищата от промени в политиката, казаха анализатори от Morgan Stanley, включително Сара Чан в бележка от вторник. Въпреки че балансът на търсенето и предлагането остава строг, цените на въглищата изглежда са достигнали своя връх в резултат на правителствената ценова намеса и усилията за повишаване на производството, казаха анализаторите. 

NDRC заяви, че ще разследва оплаквания, че някои доставчици на енергийна информация, включително в сектора на въглищата, са използвали фалшиви цени на транзакциите, публикували информация от слухове и „измислени“ данни за цените и са „манипулирали индекси на цените“.

„В резултат на това цената на въглищата напълно се отклони от основите на търсенето и предлагането, което сериозно накърнява националните и обществените интереси“, се казва в доклад на агенцията.

NDRC заяви, че ще проверява доставчиците на индекси и ще наказва всички нередности с мерки като спиране на публикуването или включване в черен списък.

Нито един от доставчиците на информация не е поименно посочен.

Десетки организации предоставят данни за цените на въглищата в Китай, включително Китайския съвет за електроенергия и Китайската асоциация за транспорт и разпределение на въглища. Местни консултации като Fenwei Digital Information Technology и Yimei, платформа за търговия, собственост на Helue E-Commerce Corp, също публикуват цените на въглищата.

През септември властите забраниха на фирма за търговия с въглища да публикува ежедневни цени и пазарни новини като част от усилията за регулиране на пазарите на суровини и укротяване на нажежените цени. 

Нови правила

През последните месеци Пекин издаде нови правила за индексите на цените на суровините и заяви, че регулаторите ще преустановят дейността на тези, които не ги спазват.

NDRC също така призова въглищните фирми да изпълняват стриктно договорните задължения и ги помоли да засилят кредитния надзор на средносрочните и дългосрочните договори.

NDRC заяви, че ще настоява въглищните компании нагоре и надолу по веригата да подпишат средносрочни и дългосрочни договори за електроенергия и въглища и "да използват средносрочните и дългосрочните договори за въглища, за да стабилизират пазара".

Доставките на въглища в големите електроцентрали в Китай се увеличиха рязко от 5 октомври и достигнаха 95,69 милиона тона на 24 октомври, се казва в отделно изявление на NDRC в понеделник. Това е със 17 милиона тона повече от края на септември и е достатъчно за 17 дни.

Агенцията също така заяви, че е изпратила екипи до държавни комунални услуги, включително China Huaneng Group и China Datang Corp, за да проверят усилията за увеличаване на доставките на въглища. Мините, принадлежащи на тези компании, с потенциал за безопасно увеличаване на производството, трябва да направят това възможно най-скоро, каза NDRC.

Китайската асоциация на въглищната промишленост в понеделник също призова компаниите-членки да увеличат производството, като същевременно гарантират безопасност, да гарантират доставките през зимата, да насърчават „рационалните“ цени на въглищата, да изпълняват средносрочни и дългосрочни договори и да подписват договори за 2022 г.

Активистите за климата се надяват Китай, най-големият производител и потребител на въглища в света и най-големият емитент на парникови газове, да бъде убеден да започне да намалява потреблението на въглища по-рано от целта си за 2026 г., но сериозният недостиг на енергия постави правителството под натиск да се засили производството им.

Китай настоява мините да увеличат производството и увеличава вноса, за да могат електроцентралите да възстановят запасите си за зимата, но анализаторите казват, че недостигът вероятно ще продължи поне няколко месеца.

Китайският регулатор на ценни книжа миналата седмица поиска от фючърсните борси да повишат таксите, да ограничат квотите за търговия и да намалят спекулациите.