Не всеки трябва да кара електромобил на батерии, смятат в Toyota

Глобалните продажби на EV се очаква да нараснат повече от 12 пъти до 31,1 милиона до 2030 г.

11:27 | 24 октомври 2021
Обновен: 14:29 | 24 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много хора са разтревожени за климата, но не всеки трябва да кара електрическо превозно средство на батерии като средство за борба с климатичните промени, каза главният научен сътрудник на Toyota Motor Corp Гил Прат тази седмица на събитие на "Ройтерс" за автомобилния сектор.

Коментарите на Прат по време на дискусия за електрическите превозни средства изглежда подкрепят забележките, направени през последната година от президента на Toyota Акио Тойода.

Тойода и други служители на компанията заявиха, че електрическите превозни средства ще играят по-голяма роля в намаляването на емисиите, но трябва да се използват и други решения, като бензиново-електрическите хибридни модели на Toyota или електрическите превозни средства с водородни горивни клетки.

На конференцията в четвъртък Прат каза, че Toyota вярва в "разнообразието от задвижвания", за да даде на клиентите различни инструменти за намаляване на CO2.

„Не е наша задача да прогнозираме кое решение е най-доброто или да казваме, че само това ще работи“, каза той.

Правителствените стимули трябва да бъдат насочени към намаляване на въглеродните емисии, а не към избора на коя технология за автомобили е най-добрият начин за постигане на тези цели, добави Прат, позовавайки се на предложените забрани за превозни средства с двигатели с вътрешно горене (ICE), включително хибриди, като средство за постигане въглеродна неутралност.

Toyota беше сред големите автомобилни производители, които подкрепиха администрацията на Тръмп в опита й да забрани на Калифорния да определя свои собствени изисквания за нулеви емисии, но компанията смени позицията си по-рано тази година.

Toyota заяви, че планира да инвестира 13,5 милиарда долара до 2030 г. в батерии за електромобили, но досега плановете й за пускане на нови електрически превозни средства с батерии (BEV) изглеждат сравнително скромни в сравнение с тези на американските автомобилни производители General Motors Co и Ford Motor Co, които ще изхарчат около 30 милиарда долара всяка до 2025 г., за да електрифицират повече от своите превозни средства.

тойота прогнози

Ръководителите на Toyota продължават да изтъкват достойнствата на хибридните автомобили на компанията, които са на пазара повече от 20 години. 

Състезанието за батерии

Преминаването на световната автомобилна индустрия към електрически превозни средства (ЕV) стимулира надпреварата за разширяване сред производителите на батерии и доведе до нарастващ недостиг на опитни работници.

Глобалните продажби на EV, оценени на 2,5 милиона превозни средства през 2020 г., се очаква да нараснат повече от 12 пъти до 31,1 милиона до 2030 г. и да представляват близо една трета от продажбите на нови превозни средства, според консултантската фирма Deloitte.

Ето плановете на основните играчи за разширяване на ключови пазари на електромобили в Китай, Съединените щати и Европа.

CATL

Към края на юни китайската компания имаше годишен производствен капацитет на батерии от 65,45 гигаватчаса (GWh) и допълнителни 92,5 GWh капацитет в процес на изграждане.

Световен лидер в индустрията по пазарен дял, нейните клиенти включват Volkswagen, General Motors, BMW, Daimler и китайски автомобилни производители.

През август компанията обяви план за създаване на производствена база в Шанхай, което ще я постави близо до китайската производствена база на Tesla Inc.

LG ENERGY SOLUTION (LGES)

Южнокорейският лидер очаква производственият му капацитет да достигне 155 GWh до края на 2021 г. и планира да го повиши до 430 GWh до 2025 г., което може да захранва около 7,2 милиона EV.

Компанията планира да инвестира повече от 4,5 милиарда долара в своя бизнес за производство на батерии в САЩ до 2025 г. Плановете включват два нови завода, построени съвместно с GM в Охайо и Тенеси, което ще позволи на LGES да произвежда 70 GWh батерии в САЩ до 2024 г.

LGES вече има фабрика в Мичиган с годишен производствен капацитет от 5 GWh.

В Китай, където компанията произвежда цилиндрични батерии за Tesla, тя е инвестирала около 5,7 трилиона вона (4,8 милиарда долара) и планира да инвестира още 1,5 трилиона вона.

Компанията е инвестирала около 6,8 трилиона вона в Полша от 2016 г., за да осигури годишен производствен капацитет от 70 GWh и планира да направи още 2,5 трилиона вон инвестиции.

През юли LGES и Hyundai Motor Group заявиха, че ще инвестират 1,1 милиарда долара за съвместно създаване на завод за батерии за електромобили в Индонезия.

PANASONIC

Японската компания произвежда цилиндрични батерии NCA (никел-кобалт-алуминий) в Съединените щати в завод в Невада и в съоръжения в Япония. Почти всички отиват при Tesla.

Компанията не разкрива производствения си капацитет, но през май заяви, че има за цел да разшири мощността на 35 GWh в Невада поради увеличеното търсене от Tesla. Заводът в Невада, построен за 1,6 милиарда долара, беше открит през 2014 г.

Panasonic планира да започне тестова линия в Япония тази година за нова цилиндрична батерия, проектирана от Tesla, за да намали наполовина разходите за батерии. Освен това има съвместно предприятие с Toyota Motor, Prime Planet Energy & Solutions, за разработване на призматични батерии.

Panasonic също обмисля изграждането на завод за автомобилни батерии в Норвегия, за да се разшири в Европа, но все още не дава подробности.

SK ON

SK On има комбиниран глобален годишен производствен капацитет от 40 GWh - 27 GWh в Китай, 7,5 GWh в Унгария и останалата част в Южна Корея.

Компанията планира да увеличи това повече от пет пъти до 220 GWh до 2025 г., като разширяването е фокусирано основно върху пазара в САЩ.

SK On изгражда два завода за EV акумулатори в Джорджия с комбиниран годишен производствен капацитет от 21,5 GWh, които ще започнат производството в началото на 2022 г.

С партньора си Ford Motor Co, тя има инвестиционен план за изграждане на три завода за батерии в Съединените щати с комбиниран годишен капацитет от 129 GWh батерии, достатъчно за захранване на около 2,2 милиона EV.

SK заяви, че е на първо място в индустрията по забавени поръчки от 1600 гигаватчаса, достатъчно за 27 милиона превозни средства.

SAMSUNG SDI

Филиалът на Samsung Electronics Co Ltd има заводи за EV батерии в Унгария, Китай и Южна Корея.

Компанията сключи споразумение за съвместно предприятие с автомобилния производител Stellantis NV за производство на батерии и модули за електромобили в САЩ.

Целта е то да започне работа до първата половина на 2025 г. с първоначален годишен производствен капацитет на батерии от 23 GWh, който може да бъде увеличен до 40 GWh в бъдеще - достатъчно за захранване на около 670 000 електрически превозни средства, каза Samsung SDI.

Samsung SDI не разкрива разбивки на своите инвестиции или производствен капацитет на всеки производствен обект на батерии.

През юли "Ройтерс" съобщи, че компанията, чиито клиенти са Ford и BMW, може да построи завод за акумулаторни клетки в Съединените щати.