Полша заплашва да блокира преговорите на ЕС за климата

Полша е най-зависимата от въглища страна на блока, която произвежда повече от 70% от електроенергията си

17:00 | 20 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша заплаши, че ще забави преговорите за климатичния пакт на Европейския съюз, ако не получи достъп до пакета за възстановяване на блока, което ще повиши залозите за срещата на лидерите на блока в четвъртък, предава Bloomberg News.

Зависимата от въглищата Полша се стреми да получи някои лостове за влияние над ЕС, като обвърже по-нататъшните преговори за намаляването на емисиите на парникови газове с привличането на милиарди евро в средства за възстановяване след пандемията, които са задържани поради проблеми свързани с върховенството на закона. Ескалацията идва на фона на все по-напрегната конфронтация поради безпрецедентните действия на полското правителство, които нарушават правния ред на блока, който е един от ключовите стълбове на ЕС. Въпросът за върховенството на закона ще бъде добавен към дневния ред на двудневната среща на лидерите на ЕС в четвъртък.

Последователността трябва да бъде ясна: първо фондът за възстановяване, след това обсъждането на климатичния пакет", заяви в сряда заместник-министърът на финансите и регионалното развитие Валдемар Буда. Полша има "няколко причини" да блокира климатичния пакт на ЕС в сегашния му вид, добавя той пред Polsat.

Полша е най-зависимата от въглища страна на блока, която произвежда повече от 70% от електроенергията си от замърсяващата суровина. В миналото тя е отказвала да изпълни амбициозната програма на ЕС за намаляването на емисиите на парниковите газове, като заявява, че се нуждае от повече време и пари от други страни, за да трансформира своята индустрия. Премиерът Матеуш Моравецки заяви във вторник, че ЕС използва "финансово изнудване ", като задържа 36 милиарда евро от фондовете за възстановяване. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че действията на Полша повдигат въпроси относно самите основи на 27-членен съюз.

В речта си пред депутатите от ЕС Моравецки предупреди, че Полша иска суверенитетът й да бъде уважаван и че финансовата принуда ще доведе до обратни последици и ще подкопае целия ЕС. Ден по-късно обаче Буда изясни, че затъналото в проблеми правителство, е готово да провали преговорите за климата - основен въпрос в дневния ред на Комисията, докато не получи достъп до средствата на ЕС.

Ярослав Качински, влиятелният лидер на управляващата в страната партия "Право и справедливост", също разкритикува климатичните планове на ЕС, като заяви в интервю за вестник "Газета Польска", че за блокът е "абсурдно" да затегне правилата за въглеродни емисии по време на рязкото нарастване на цените на енергията, на фона на проблемите с доставките на газ от Русия. "Ясно се вижда, че действията на руснаците, насочени към увеличаване на цените на газа, радикално променят енергийната сигурност на нашия континент", казва Качински в сряда. "Ако не вземем предвид тези обстоятелства и вместо това сляпо следваме предварително зададени идеи, това ще приключи трагично за европейците"