Русия спира дипломатическите отношения с НАТО след обвинения в шпионаж

Служителите във военната мисия на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември

15:44 | 18 октомври 2021
Обновен: 19:27 | 18 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия заяви в понеделник, че ще спре дейността на дипломатическата си мисия в НАТО, след като алиансът експулсира осем руснаци заради шпионаж.

Външният министър Сергей Лавров заяви, че в замяна служителите във военната мисия на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември, съобщават руските информационни агенции.

"Ако членовете на НАТО имат спешни въпроси, те могат да се свържат с посланика ни в Белгия по тези въпроси", е заявил Лавров, цитиран от агенция ТАСС.

Според него НАТО сякаш не се интересува от равноправен диалог и "ако е така, не виждаме особена необходимост да продължаваме да си даваме вид, че в обозримо бъдеще са възможни каквито и да било промени".

Русия предлага държава от НАТО да поеме функциите на бюрото на алианса в Москва, за да има и в тези възможности отворен официален канал. Идеята на руското външно министерство е НАТО да посочи посланиците на една от държавите в блока, който да отговаря за тази дейност.

НАТО заяви на 6 октомври, че е експулсирало осем членове на руската мисия към алианса, които според него са „недекларирани руски разузнавачи“.

Спорът бележи последното влошаване на връзките Изток-Запад, които вече са на най-ниски нива след Студената война.

Русия обвинява НАТО в провокативна дейност близо до границите си и наскоро организира свои собствени учения. Алиансът казва, че е решен да засили сигурността на страните членки, близки до Русия, след анексирането на Москва на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.