НАТО изгони осем „разузнавачи“ от руската мисия

Русия обвинява НАТО, че провокативно разширява военната си инфраструктура по-близо до границите й

10:32 | 7 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
НАТО изгони осем „разузнавачи“ от руската мисия

НАТО е експулсирала осем членове на руската мисия в алианса, които са били „недекларирани офицери от руското разузнаване“, заяви представител на НАТО в сряда. Това е поредното влошаване на връзките между Изток и Запад, които вече са на ниски нива след Студената война.

Изгонването на руснаците бе съобщено по-рано от Sky News, която заяви, че мисията на Москва в централата на алианса в Брюксел ще бъде смалена наполовина "в отговор на предполагаеми злонамерени руски дейности, включително убийства и шпионаж".

Заместник -министърът на външните работи на Русия Александър Грушко обвини НАТО в двуличие и в това, че използва идеята за предполагаема заплаха от Москва за свои собствени цели.

"Вчера лидерите на НАТО говориха за важността от деескалацията на отношенията с Русия и се обявиха за възобновяване на диалога в рамките на Съвета Русия-НАТО", каза Грушко пред ежедневника "Комерсант".

"Ако някой е вярвал в искреността на тези изявления, днес не вярват. Истинската им стойност е ясна за всички. След драматичния край на афганистанската епоха как могат да се справят без "руската заплаха"? Не могат."

Връзките на Запада с Русия остават обтегнати по всичко - от Украйна до предполагаемата намеса в изборите в САЩ и отравянето през 2018 г. с нервнопаралитичен агент в Англия на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Информационната агенция "Интерфакс" цитира Леонид Слуцки, ръководител на долната камара на руската комисия по международни въпроси, който заяви, че Москва ще отвърне на НАТО.

"Можем да потвърдим, че сме отнели акредитацията на осем членове на руската мисия в НАТО, които са били недекларирани офицери от руското разузнаване", каза представител на НАТО и добави, че броят на позициите, които Москва може да акредитира в НАТО, е намален до 10.

"Политиката на НАТО спрямо Русия остава последователна. Ние засилихме възпирането и отбраната си в отговор на агресивните действия на Русия, като в същото време оставаме отворени за смислен диалог", добави официалният представител.

Слуцки бе цитиран, че позицията на руския пратеник в Европейския съюз в момента е празна и че ходът на НАТО ще навреди на диалога между Москва и Запада.

"Западът продължава политиката си на дипломатическа конфронтация с Русия", каза Слуцки.

Русия обвинява НАТО, че провокативно разширява военната си инфраструктура по-близо до границите й. Алиансът заявява, че е решен да засили сигурността на близките до Русия държави-членки след анексията на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.