САЩ и ЕС може да се разберат за тарифите за метали до края на месеца

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, включително върху вноса от ЕС

08:29 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати се надяват, че могат да разрешат търговския си спор с Европейския съюз относно тарифите за стомана и алуминий преди края на октомври, предаде "Ройтерс".

Търговският представител на САЩ Катрин Тай се срещна във вторник с шефа по търговията на ЕС Валдис Домбровскис, който миналия месец заяви пред мозъчен тръст във Вашингтон, че е "умерено оптимистичен", че може да се постигне споразумение.

"Надяваме се, че можем да постигнем споразумение до края на месеца", каза източник на "Ройтерс"

Говорители на Търговския представител на САЩ (USTR) и ЕС са отказали коментар за разговорите. Министерството на търговията на САЩ, което администрира тарифите „раздел 232“ от 25% за стомана и 10% за алуминий, не отговори веднага на искане за коментар.

Във вторник USTR заяви, че Тай и Домбровскис са обсъдили "продължаващите усилия за справяне с глобалния свръхкапацитет в стоманодобивния и алуминиевия сектор и споделените предизвикателства, породени от непазарните икономики".

Тай и Домбровскис се договориха през май да не ескалират спора за тарифите за стомана и алуминий в продължение на шест месеца, за да имат време да намерят решение на проблема - срокът изтича в края на ноември.

През юни те сключиха споразумение, което спря 17-годишната търговска война за субсидиите за самолетните компании Boeing и Airbus със сходен аргумент: по-голямата заплаха, пред която са изправени както Европа, така и САЩ, идва от усилията на Китай да развие собствена индустрия за търговски самолети.

В спора за металите американските и европейските служители отдавна са съгласни, че свръхпроизводството в Китай е отслабило световните цени.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, включително върху вноса от ЕС, поради съображения за национална сигурност съгласно търговския закон от времето на Студената война.

Източник от стоманодобивната промишленост заяви, че Тай и ЕС се приближават до вероятно споразумение, което ще замени тарифите по раздел 232 с тарифна квотна уговорка (TRQ), която ще позволи безмитно влизане на определен обем стомана в ЕС, а тарифи ще се прилагат за по-големи обеми.

Този източник каза, че разговорите "вървят добре", но не е пожелал да даде крайна дата за преговорите и постигане на съгласие.

Домбровскис изрази отвореност за квотно споразумение, подобно на това, което Канада и Мексико имат със САЩ, но заяви, че е необходима сделка до началото на ноември.

Други служители на ЕС са казали за "Ройтерс", че всичко много зависи от обема на стомана, която ще може да влиза безмитно в пристанищата на САЩ.

Източникът от индустрията заяви, че преговарящите от ЕС се стремят да базират квотата на обема на вноса на САЩ преди налагането на тарифите през 2018 г., докато американските преговарящи искат да основават квотите на по-ниските обеми след налагането на митата.