Близък съюзник на Курц е новият австрийски канцлер

През уикенда австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка по обвинения в корупция

12:20 | 11 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австрия вече има нов канцлер, въпреки че дипломатът Александър Шаленберг, който ще заеме мястото на Себастиан Курц, е сочен за близък негов съюзник. През уикенда австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставката си по обвинения в корупция, съобщава Bloomberg.

Политическите маневри през уикенда, когато Курц беше сменен от външния министър Александър Шаленберг, повдигат въпроса дали "ерата на Курц" наистина е приключила или бившият 35-годишен канцлер ще продължава да дърпа конците като парламентарен лидер на все още доминиращата "Народна партия".

В петък Себастиан Курц се съпротивляваше на натиска от страна на „Зелените“ да напусне, след като прокурорите нахлуха в парламента поради разследване за подкуп. Недоволството на критиците продължаваше да расте и канцлерът беше изправен пред вот на недоверие във вторник. В събота вечерта по време на изявление пред медиите австрийският канцлер заяви, че се оттегля от поста си, като предложи външният министър Александър Шаленберг да заеме мястото му. Шаленберг ще положи клетва в понеделник.

Като се оттегли сам от поста си, Курц се опитва да запази своето предимство. Повечето от ключовите съюзници, които помогнаха за изкачването му, ще останат в правителството, докато той се опитва да се освободи от потенциални наказателни обвинения в поне две отделни разследвания. 

„На пръв поглед това е една крачка назад“, казва Томас Хофер, политически анализатор и консултант във Виена.

„Но Шаленберг е много близък съюзник и би се оттеглил веднага щом Курц му каже".

През последните 48 часа имаше политически сътресения в страните от Централна Европа, които често са замесени в геополитическите спорове между Изтока и Запада. В съседна Чехия премиерът Андрей Бабиш неочаквано загуби с малко, докато чешкият президент Милош Земан беше откаран в болница.

При предишни обвинения за корупция Курц винаги се опитвал да излиза с ловкост. По време на първия си мандат през 2019 г. австрийският канцлер обяви предсрочни избори, след като в изтекло видео се видя как лидерът на крайнодесния му коалиционен партньор "Партията на свободата" предлага услуги на жена, която се представя за племенницата на руски олигарх.

Курц се върна по-силен отпреди с внимателно подредена кампания и преодоля идеологическото разделение, за да сформира коалиция със „Зелените“. Този път ситуацията е различна, тъй като австрийският канцлер е пряко замесен. Той и още девет души са заподозрени в изпращане на федерални средства към издател на вестник в замяна на благоприятното отразяване, което помогна за неговия политически възход. Курц отрече обвиненията.

Съдебната процедура може да се проточи с години, което може да се отрази негативно на репутацията му. Скоро това може да бъде видимо в обществото - спадът в социологическите проучвания на неговата партия във Виена може да бъде ранен сигнал. В телевизионна реч късно в неделя президентът Александър Ван дер Белен заяви, че няма се опита да замаже скандала и призова политиците да си възвърнат доверието на хората.

Парламентарната математика обаче е в полза на Курц. Без неговата „Народна партия“ „Зелените“ ще трябва да съставят неудобна коалиция с различни опозиционни партии като крайнодесните. Оставката предлага на Курц потенциален път към властта, както шанс на "Зелените" да спечелят и да наложат
по-амбициозни климатични политики като данък върху въглеродните емисии и евтини билети за влак.

За "Народната партия", една от двете групи, оказали най-голямо влияние от 1945 г., назначаването на Шаленберг е връщане към по-традиционния стил на управление, който липсваше при управлението на Себастиан Курц. Бившият австрийски канцлер често имаше по-близки отношения със страни, които подкрепят строга европейска политика като Холандия, например. В същото време беше приятелски настроен към президента Виктор Орбан в съседна Унгария, който често тества границите на правилника на ЕС.

Себастиан Курц напуска университета, за да започне политическата си кариера. За разлика от това Шаленберг е доказан експерт по външна политика с опит в областта на правото. Той нарече назначението си като „изненада“ и „изключително предизвикателна задача“. Първото му предизвикателство ще бъде въвеждането на бюджета за следващата година и обещаната данъчна реформа.