Неволите на китайския имотен сектор се задълбочават с ниските рейтинги

Още един предприемач - Fantasia Holdings - обяви, че не може да покрие задълженията си

08:59 | 5 октомври 2021
Обновен: 11:12 | 5 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато рано във вторник инвеститорите бяха възторжени от възможната продажба на подразделението за управление на имоти на China Evergrande Group за 5 милиарда долара, малко по-късно през деня все повече китайски предприемачи трябваше да се справят с понижаването на рейтингите им заради притесненията относно възможността им да изплащат дълга.

Evergrande е изправен пред едно от най-големите неизпълнения на дълг в Китай с повече от 300 милиарда долара дълг. Компанията миналия месец пропусна да извърши купонни плащания по два доларови облигационни транша.

Възможният срив на един от най-големите кредитополучатели на Китай предизвика притеснения относно рисковете от заразяване на имотния сектор във втората по големина икономика в света, тъй като натоварените й с дългове колеги са засегнати от понижаване на рейтингите поради наближаващите неизпълнения.

Китайският разработчик Sinic Holdings (Group) Co Ltd стана поредният, който беше понижен от Fitch Ratings във вторник поради несигурност относно изплащането на облигациите от 246 милиона долара с падеж на 18 октомври.

Дългосрочният рейтинг на емитента на Sinic беше намален до „C“ от „CCC“ и дойде след като компанията обяви, че някои дъщерни дружества са пропуснали лихвени плащания по споразумения за финансиране, се казва в доклада на Fitch.

Този ход идва на фона на продължаващата несигурност относно съдбата на Evergrande, някога най-продаваният китайски разработчик, а сега определян като едно от най-големите упражнения за преструктуриране в страната.

padezhi Evergrande

Компанията в понеделник поиска спиране на търговията с акциите си в Хонконг в очакване на съобщение за голяма сделка. Evergrande Property Services Group, отделена от миналата година, също поиска спиране и заяви, че се позовава на „възможно общо предложение за акциите на компанията“.

Държавният Global Times заяви, че Hopson Development е купувач на 51% дял в бизнеса с имоти за повече от 5,1 милиарда долара, позовавайки се на неуточнени други медии. Hopson също така заяви, че е спряла търговията с акциите си в очакване на съобщение, свързано с голямо придобиване на фирма, регистрирана в Хонконг.

Отделно, облигациите, деноминирани в долари, на китайската компания за строителство на къщи Fantasia Holdings, загубиха почти половината от пазарната си стойност при масирана разпродажба в понеделник, след като от компанията заявиха, че не са успели да извършат навреме плащане на 206 милиона долара дълг на международния пазар.

В изявление предприемачът заяви, че ще оцени потенциалното въздействие на неплащането върху финансовото състояние на групата.

Fantasia

Отделно, компанията за управление на имоти Country Garden Services Holdings Co. заяви, че единица от Fantasia не е изплатила заем от 700 милиона юана (108 милиона долара), който също е бил падеж в понеделник и че неизпълнение е вероятно.

Самата Fantasia представлява по-малък риск за по-широките пазари от Evergrande поради по-малкия си размер. Тя се класира на 60-то място в списъка с договорени продажби през първото тримесечие на тази година спрямо 3-тото място за Evergrande. 

Общите задължения на Fantasia са били 12,9 млрд. долара към 30 юни, според доклада на компанията за първото полугодие, в сравнение с 304,5 млрд. долара за Evergrande. Тя има около 4,7 милиарда щатски долара в неплатени офшорни и местни облигации, в сравнение с 27,6 милиарда долара на Evergrande, показват данните, събрани от Bloomberg.

Пазарът също вече очакваше проблеми. Fantasia беше сред най-лошо представилите се миналия месец в индекса на Bloomberg за китайски облигации с висока доходност в долари. Частните банкови единици на Citigroup Inc. и Credit Suisse Group AG са спрели да приемат акциите й като обезпечение, съобщи Bloomberg през септември.

Доларовите облигации на Fantasia спаднаха с приближаването на датата за изплащане на дълга в понеделник

Индекс на китайския дълг с висок доход, който е доминиран от емитентите на имотни разработчици, достигна най-ниското си ниво от началото на пандемията през 2020 г. в понеделник и загуби почти 20% от май - докато сравними американски и европейски индекси се повишиха.