САЩ са помолили Китай да намали вноса на петрол от Иран

Вносът на китайски петрол от Иран за годината до момента е средно 553 000 барела на ден до август

09:01 | 29 септември 2021
Обновен: 09:43 | 29 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати са потърсили дипломатически разговори с Китай за намаляване на покупките на ирански суров петрол, заявиха американски и европейски представители във вторник, докато Вашингтон се опитва да убеди Техеран да възобнови преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Смята се, че покупките на ирански петрол от китайски компании са помогнали за поддържане на икономиката на Иран, въпреки санкциите на САЩ, които са предназначени да задушат тези продажби и да окажат натиск върху Иран да ограничи ядрената си програма.

"Ние сме наясно с покупките, които китайските компании правят от ирански петрол", каза висш американски служител, който говори при условие за анонимност пред "Ройтерс" поради чувствителността на въпроса.

"Ние използваме санкциите срещу лица и организации в Иран, включително тези, които правят бизнес с Китай, и ще продължим да го правим, ако е необходимо“, добави той.

"Въпреки това, ние проучваме дипломатически разговори с китайците като част от нашия диалог за политиката срещу Иран и смятаме, че като цяло това е по-ефективен път напред", каза служителят.

Отделно европейски представител заяви, че това е един от въпросите, повдигнати от заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, когато тя посети Китай в края на юли.

Европейският представител, който също говореше при условие за анонимност поради чувствителността на ядрената дипломация, заяви, че Китай защитава Иран и намекна, че един от основните въпроси пред Запада е колко петрол Китай купува от Иран.

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар по изявленията на американските и европейските представители.

Компанията за анализи на стоки Kpler изчислява, че вносът на китайски петрол от Иран за годината до момента е средно 553 000 барела на ден до август.

Индиректните американско-ирански разговори за възобновяване на сделката от 2015 г., започнали през април, бяха прекъснати през юни два дни след като твърдолинейният Ебрахим Раиси беше избран за президент на Иран, замествайки Хасан Рухани, чиято администрация бе договорила споразумението.

Съгласно сделката, Иран се съгласи да постави ограничения върху програмата си за обогатяване на уран, което е един от възможните пътища за разработване на ядрено оръжие, в замяна на облекчаването на икономическите санкции на САЩ, ООН и Европейския съюз. Иран отрича да е искал ядрена бомба.

През 2018 г. тогавашният президентът Доналд Тръмп се отказа от споразумението и отново наложи тежки икономически санкции, които осакатиха иранската икономика, въпреки че Техеран продължи да прави незаконни продажби на петрол на клиенти, включително китайски компании.

След като изчака около година, Иран отговори на отмяната на сделката от Тръмп, като започна да извършва някои от ядрените дейности, които беше съгласен да ограничи съгласно пакта, официално наречен Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA).

Наследникът на Тръмп президентът Джо Байдън заяви, че поставя "дипломацията на първо място" с Иран, но ако преговорите се провалят, той ще бъде готов да използва други неуточнени варианти.

Представител на френското председателство заяви пред репортери във вторник, че Иран трябва да се върне към преговорите във Виена, за да се избегне дипломатическа ескалация, която може да застраши преговорите.

„На тази фаза трябва да поддържаме близък контакт и тясно обединение с всички членове на JCPOA, включително руснаците и китайците“, каза френският представител.

"По-специално, ние очакваме китайците да се изразят и да действат по-решително. Трябва да окажем натиск, който е незаменим, върху Иран", добави френският представител.

Иранският външен министър заяви в петък, че ще се върне към преговорите за възобновяване на спазването на ядрената сделка "много скоро", но той не посочи конкретна дата.

Не е ясно колко възприемчив може да бъде Китай към всяка дипломатическа увертюра на САЩ за Иран.

Отношенията между САЩ и Китай са спаднали до най-лошото си състояние от десетилетия тази година с оскъден напредък по въпроси, вариращи от правата на човека до прозрачността относно произхода на COVID-19.

На брифинг на 24 септември говорител на китайското външно министерство обвини САЩ, а не Иран, за проблемите около ядрената сделка.

„Като тези, които започнаха новия кръг на напрежение в иранската ядрена ситуация, САЩ трябва да поправят грешната си политика на максимален натиск върху Иран, да отменят всички незаконни санкции срещу Иран и юридически натиск срещу трети страни и да работят за възобновяване на преговорите и постигане на резултати навреме“, заяви говорителят според документ от министерството.