Sanofi се отказва от РНК ваксините срещу COVID-19 заради успеха на конкурентите си

Компанията възнамерява да използва иРНК за лечение на други болести - нещо, което BioNTech изследва за рак

11:58 | 28 септември 2021
Обновен: 13:09 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Sanofi се отказва от плановете си за собствена РНК ваксина срещу COVID-19 поради доминиращата роля на BioNTech-Pfizer и Moderna в борбата срещу пандемията, съобщиха от компанията във вторник.

Вместо това френската здравна група ще се съсредоточи върху усилията с британския партньор GlaxoSmithKline за пускането на пазара на кандидат за ваксина срещу COVID-19 въз основа на по-конвенционалния подход, базиран на протеини.

Решението за прекратяване на клиничното развитие на иРНК ваксина (на базата на информационна РНК), започнато като част от поглъщането на Translate Bio, дойде въпреки положителните междинни резултати от проучването на фаза I/II .

Този продукт, който претърпя месеци забавяния, сега е в късен етап на изпитания и може да получи разрешение да излезе на пазара до края на годината.

Но Sanof вече възнамерява да използва технологията като потенциална ваксина срещу грип и други заболявания, отказвайки се от сферата на COVID-19.

„Тези резултати очевидно ще помогнат за информиране за пътя напред за нашите програми за развитие на иРНК“, каза Жан-Франсоа Тусен, глобален ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Sanofi Pasteur.

Продължаването на разработването няма да отговори на непосредствената нужда на общественото здраве, тъй като продуктът ще пристигне твърде късно на пазара, каза Томас Триомф, ръководител на отделението за ваксини на Sanofi, на пресконференция в Париж.

Sanofi заяви, че възнамерява да подаде молба за разрешаване както на бустерните, така и на двукратните първични ваксинации едновременно. Великобритания и Европейският съюз вече са поръчали над 75 милиона бустерни дози, каза производителят на лекарства.

„Въпросът не е дали, а кога ще се нуждаем от бустер“, каза Триомф.

Акциите на Sanofi поскъпнаха с 0,4% в началото на търговията в Париж.

Обикновено гигант в областта на ваксините, Sanofi изостава от BioNTech SE и Moderna Inc в борбата срещу пандемията – иРНК ваксините на двете компании са използвани повече от милиард пъти и генерират милиарди приходи.

През август Sanofi купи своя партньор за разработка на иРНК Translate Bio Inc. за 3,2 милиарда долара с цел да премине отвъд ваксините и да използва иРНК за лечение на други болести - нещо, което BioNTech изследва за рак.

„Нашата цел е да отключим потенциала на иРНК в други стратегически области като имунология, онкология и редки заболявания в допълнение към ваксините“, каза главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън по време на сделката.

През юни Sanofi обяви планове да инвестира около 480 милиона долара годишно в иРНК технология с новосъздаден „център за върхови постижения“, фокусиран върху всичко - от фундаментални изследвания до производство.