Петролът поскъпна на фона на намаляващите запаси в САЩ

Предлагането може да не достигне търсенето през останалата част от годината

09:51 | 23 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Петролът поскъпна на фона на намаляващите запаси в САЩ

Цените на петрола се стабилизираха след двудневен ръст, като запасите от суров петрол в САЩ се свиха до най-ниското ниво от 2018 г. насам, затягайки пазара, който е изправен пред глобална криза на енергията преди решаващия зимен период на търсене.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 72 долара за барел, след като в сряда се повишиха с над 2%. Запасите от суров петрол в САЩ спаднаха за седма седмица, въпреки че запасите от бензин неочаквано нараснаха, според правителствените данни. Междувременно Royal Dutch Shell Plc рестартира ключов нефтопровод в Мексиканския залив, след като ураганът Айда удари региона преди повече от три седмици.

Наскоро петролът възобнови възходящия си ход, отчасти поради прекъсванията в Мексиканския залив, след период на несигурност в търсенето след разпространението на делта варианта на вируса. Фокусът сега се насочи към това как затягащият се пазар на природен газ ще повлияе на по-широкия енергиен комплекс през зимата, като Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че суровината може да достигне 90 долара за барел, ако времето е по-студено от нормалното.

резерви петрол

Има „засилващо се мнение, че предлагането може да не достигне търсенето през останалата част от годината“, каза Виктор Шум, вицепрезидент по енергийни консултации за IHS Markit в Сингапур. Това може да тласне цените до 80 до 90 долара за барел или дори по-високи, добави той.

Цени

     West Texas Intermediate за доставка през ноември добави 0,2% до 72,39 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 6:03 сутринта в Лондон, след като в сряда се повиши с 2,5%.
     Brent за ноемврийско уреждане поскъпна с 0,3% до 76,38 долара на борсата ICE Futures Europe, след като се повиши с 2,5% в сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с 3,48 милиона барела миналата седмица до около 414 милиона барела, според данни на Администрацията за енергийна информация в сряда. Запасите от бензин са нараснали с 3,47 милиона барела в сравнение със средната оценка в проучване на Bloomberg за спад от 1,47 милиона барела.