Рей Далио: Регулаторите ще убият биткойн, ако е твърде успешен

Комисията по ценните книжа на САЩ съобщи, че ще създаде регулации за криптовалутите и в частност за биткойн

15:39 | 16 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Рей Далио: Регулаторите ще убият биткойн, ако е твърде успешен

Финансовите регулатори в САЩ ще убият биткойн, ако постигне твърде добри резултати. Причината е, че правителството не иска валута, която да конкурира долара и да прекрати неговата доминация. Това смята основателят на хеджфонда Bridgewater Associates Рей Далио, пише Business insider. 

Коментарът на Далио е по повод съобщението на федералната Комисия по ценните книжа и борсите, че работят по създаването на регулации и механизми, с които да контролират пазара на криптовалути и да предоставят по-добра защита за инвеститорите. Рей Далио, който признава, че има "известна сума пари" в биткойн, и преди е изказвал опасения, че институциите в САЩ планират да овладеят или дори да забранят биткойн, ако постигне твърде голям успех. 

От изслушването на председателя на комисията - Гари Гетман, пред комисията за банковия сектор във вторник, че се разбра, че той той има негативна оценка за индустрията за криптовалута. Според него само „малък брой“ криптовалути, които в момента се търгуват, не са ценни книжа, следователно тези, които са, трябва да бъдат регулирани. Така според него ще се сведат до минимум колебанията в цените и инвеститорите ще бъдат по-защитени.

Позицията му е, че платофрмите за сделки с биткойн трябва да се регистрират към Комисията, която да започне да ги регулира. Това обаче противоречи на основната философия на биткойн - да не зависи от централните банки и държавните регулатори. След съобщението от Комисията по ценни книжа, в сряда цената на биткойн падна с няколко хиляди долара и достигна 47 хил. долара.

Генслър отправи критики и към най-голямата борса за криптовалута в Северна Америка Coinbase. Според него тази платформа "може да има десетки жетони, които са ценни книжа" на своите пазари за търговия, но не е регистрира в Комисията по ценни книжа и по тази причина не е обект на същия режим на разкриване на информация, както други търговски борси.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Coinbase Global, Inc. (COIN) Брайън Армстронг обвини Комисията „подозрително поведение“, защото отказва да разкрие какви са критериите, по които дефинира криптовалутите като „ценните книжа“