Информацията е скъпа, а когато е за спорт, цената е в милиарди

Компанията за спортни данни Sportradar беше оценена на 8 млрд. долара на първичното си публично предлагане.

19:45 | 14 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Информацията е скъпа, а когато е за спорт, цената е в милиарди

Събирането на данни за спортни събития и предоставянето им на компаниите за залози може да е изключително успешен бизнес. Поне това показва историята на Карстен Кьорл и компанията му Sportradar Group AG, разказана от Bloomberg. 

Акциите на създадената преди 20 години от швейцареца компания вече се търгуват на Nasdaq Global Select Market, след като набра 513 милиона долара в първичното си публично предлагане на цена от 27 долара за акция. След IPO-то, компанията е оценена на 8 млрд. долара, а делът на основателя й е за 2.5 млрд. долара.

Преди листването, основателят на Eldridge Industries Тод Боели, заедно с групата на хедж фондовете Radcliff Companies. купиха акции в компанията за 159 милиона долара.

Кьорл създава Sportradar през 2001 г., като причината е, че видял много неточности и липса на информация, докато управлявал и развивал първото си бизнес начинание в света на залозите, компанията bWin. 

Оттогава Sportradar e предала информация за над 600 000 спортни събития и над 1.2 млрд. отделни „събития“ в тях и работи с над 900 букмейкъра. 
Компанията тепърва ще расте, защото вече е изградила добри отношения с Националната баскетболна асоциация (НБА), Националната хокейна лига (НХЛ) и Висшата бейзболна лига. Така Sportradar тепърва ще навлиза на пазар, който по предварителни оценки може да достигне до 23 млрд. долара. 

Затова не е изненада, че в интервю през 2018 г. Кьорл определя САЩ като „вълнуващ пазар - това е най-големият пазар, който имаме“ и че се опитва да го атакува по всякакъв начин. 

Инвеститорите са също толкова развълнувани. „Това, което ми харесва в тази компания, е, че те продават лопатата, с която се копае в тази същинска златна мина, каквато е индустрията на спортните залози“, казва Дейв Вагнер, портфолио мениджър в Aptus Capital Advisors. „Те разполагат с данни и точно това възнамеряват да продадат.“

Много от инвеститорите в Sportradar са добре известни фигури от света на спорта, включително основателят на Monumental Sports & Entertainment Тед Леонсис, собственикът на баскетболния Dallas Mavericks Марк Кубан и баскетболната легенда Майкъл Джордан. Лицензионно споразумение с НХЛ дава възможност на лигата да закупи дял с отстъпка.