Доставките на чипове са изправени пред нова криза, след като заводите в Малайзия затвориха за седмица

Малайзия се бори да ограничи увеличаването на случаите на Covid-19 и същевременно да запази икономиката си

17:06 | 8 септември 2021
Обновен: 17:25 | 8 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Малайзийската компания за полупроводници Unisem Bhd. ще затвори някои от заводите си за седмица, след като наскоро трима служители починаха от Covid-19. Това нанася нов удар върху доставките на чипове, на които производителите на автомобили и другите компании разчитат, съобщава Bloomberg.

Компанията заяви, че ще затвори заводите в малайзийския град Ипох в щата Перак до 15 септември, за да ограничи разпространението на болестта, която според председателя Джон Чиа е причината за заразяването на няколко служители и е довела до три смъртни случая. Компанията планира да ограничи броя на служителите, допуснати до съоръженията, когато отворят отново. Глобалният доставчик на полупроводници Unisem, която предоставя услуги по опаковане и тестване, получава около 12% от приходите си от автомобилния сектор, 28% от комуникациите и 30% от потребителските сегменти.

Unisem е един от няколкото големи малайзийски производители на чипове. Спирането на работата на заводите на компанията подчертава как Covid-19 унищожава ключови аспекти на глобалната верига за доставки, които вече се борят с недостатъчен капацитет, особено за различни чипове от нисък клас, които автомобилните производители от Tesla Inc. до Toyota Motor Corp. използват в производството на своите автомобили. Миналия месец японският гигант заяви, че ще спре производството в 14 завода, тъй като доставчиците, особено в Югоизточна Азия, са засегнати от нови инфекции и локдауни.

"Нашите клиенти са в шок, тъй като сме жизненоважна част от веригата за доставки", каза Чиа в текстово съобщение, добавяйки, че компанията е започнала програма за ваксиниране на персонала на място.

"Ще продължим, докато всички наши служители, клиенти, местни инженери и сезонни работници не бъдат ваксинирани".

Малайзия се бори да ограничи нарастването на случаите на Covid-19 и същевременно да запази икономиката си. Броят на новорегистрираните случаи през август се е увеличил до над 20 000 на ден и оттогава е намалял до около 18 000, тъй като темпът по ваксинация се ускорява.

Затварянето се очаква да намали с около 2% годишната продукция на Unisem, съобщи компанията в сряда. Unisem изчислява, че приходите през тази година, преди затварянето на завода, са били около 360 милиона долара, а пазарната оценка е около 1,7 милиарда долара. През тази година акциите са се увеличили с около 38%.

Unicem проведе частна ваксинационна програма от 1 до 3 септември, където повечето от служители в компанията получиха първата си доза ваксина. Те ще се придържат към строги процедури, за да смекчат инфекцията, казва Чиа.

"Ние очакваме, че продажбите и производството в нашите фабрики в малайзийския град Ипох да продължат да бъдат негативно повлияни поради ограничения персонал, докато пандемията не стихне", заяви в сряда компанията.