Amazon затяга контрола над съдържанието в облачните си услуги

Това би могло да превърне Amazon в един от най-мощните арбитри на съдържанието, разрешено в интернет

09:52 | 3 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Amazon.com Inc планира да предприеме по-агресивен подход, за да определи какви видове съдържание нарушават политиките й в облачните услуги, като например правила срещу насърчаването на насилието, и да наложи премахването му, според два източника на "Ройтерс". Ходът вероятно ще поднови дебата за властта на технологичните компании в ограничаване на свободата на словото.

През следващите месеци Amazon ще наеме малка група хора в своя отдел Amazon Web Services (AWS), за да развие практики и да работи с външни изследователи в проследяването на бъдещи заплахи, каза един от източниците, запознати с въпроса.

Това би могло да превърне Amazon, водещият доставчик на облачни услуги в световен мащаб с 40% пазарен дял според изследователската фирма Gartner, в един от най-мощните арбитри на съдържанието, разрешено в интернет, казват експерти.

Amazon попадна в заглавията на Washington Post миналата седмица заради затварянето на уебсайт, хостван на AWS, който включваше пропаганда от "Ислямска държава" след самоубийствения атентат, при който загинаха приблизително 170 афганистанци и 13 американски войници в Кабул миналия четвъртък. Комапнията е затворила сайта, след като новинарската организация се е свързала с Amazon, според Washington Post.

Проактивният подход към съдържанието идва, след като Amazon извади приложението за социални медии Parler от облачната си услуга малко след бунта в Капитолия на 6 януари заради съдържание, насърчаващо насилие.

„AWS Trust & Safety работи, за да защити клиентите, партньорите и потребителите на AWS от лоши участници, които се опитват да използват нашите услуги за злонамерени или незаконни цели. Когато AWS Trust & Safety е уведомен за злоупотреба или незаконно поведение в услугите на AWS, ние действаме бързо, за да разследваме и да говорим с клиентите за предприемане на подходящи действия“, се казва в съобщение на AWS.

"AWS Trust & Safety не прави предварителна проверка на съдържанието, хоствано от нашите клиенти. Тъй като AWS продължава да се разширява, очакваме този екип да продължи да расте", добавят от компанията.

Активистите и групите за защита на правата на човека все повече държат не само уебсайтовете и приложенията отговорни за вредното съдържание, но и основната технологична инфраструктура, която позволява на тези сайтове да работят, докато политическите консерватори осъждат ограничаването на свободата на словото.

AWS вече забранява използването на услугите си по различни начини, като за незаконна или измамна дейност, за подбуждане или заплашване с насилие или насърчаване на сексуалната експлоатация и насилие над деца, в съответствие с нейната политика за приемливо използване.

При сигнали Amazon първо иска от клиентите да премахнат съдържание, нарушаващо правилата, или да въведат система за модериране на съдържанието. Ако Amazon не може да постигне приемливо споразумение с клиента, компанията може да свали уебсайта.

Amazon има за цел да разработи подход към проблемите на съдържанието, с които тя и други доставчици на облачни услуги се сблъскват все по-често, като например определяне кога дезинформацията на уебсайта на дадена компания достигне мащаб, който изисква действия на AWS, казва източникът на "Ройтерс".

Новият екип в рамките на AWS не планира да пресява огромното количество съдържание, което компаниите хостват в облака, но ще се стреми да изпревари бъдещите заплахи, като например нововъзникващи екстремистки групи, чието съдържание може да стигне до облака AWS, добави той.

Понастоящем Amazon търси глобален ръководител на политиката в екипа за доверие и безопасност на AWS, който отговаря за „защитата на AWS срещу голямо разнообразие от злоупотреби“, според обява за работа на уебсайта.

Предложенията на AWS включват облачно съхранение и виртуални сървъри и има големи компании като Netflix, Coca-Cola и Capital One като клиенти.

Проактивни действия

По-добрата подготовка срещу определени видове съдържание може да помогне на Amazon да избегне множество правни и обществени рискове.

„Ако Amazon може проактивно да премахне някои от тези неща, преди да бъдат открити и да стане голяма новина, ще е от голяма ползва да се избегнат тези щети на репутацията“, казва Мелиса Райън, основател на CARD Strategies, консултантска фирма, която помага на организациите да разберат екстремизма и онлайн заплахите.

Облачните услуги като AWS и други организации като регистратори на домейни се считат за „гръбнака на интернет“, но традиционно са били политически неутрални услуги, според доклад от 2019 г. на Джоан Донован, изследовател от Харвард, която изучава онлайн кампаниите за екстремизъм и дезинформация.

Доставчиците на облачни услуги обаче са премахвали съдържание и преди, например след митинна на крайно-десни активисти през 2017 г. в Шарлътсвил, Вирджиния, което спомага за забавяне на организационната способност на подобни групи, пише Донован.

„Повечето от тези компании разбираемо не са искали да навлизат в политиките около съдържанието и не искат да бъдат арбитри на мисълта“, каза Райън. "Но когато говориш за омраза и екстремизъм, трябва да заемеш позиция."