Вече 70% от възрастните хора в ЕС са ваксинирани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече постигнатата цел „голямо постижение“, което показа „какво можем да направим, когато работим заедно“

16:12 | 1 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ЕС вече може да се похвали, че 70% от възрастните са напълно ваксинирани срещу COVID-19, пише Politico.

Целта на Европейската Комисия да ваксинира 70% от възрастните до "края на лятото" често се променяше, тъй като изпълнителната власт първо даде заявки, че това може да се случи едва в края на септември. С увеличаването на доставките на ваксини представители на ЕС заявиха, че блокът може да постигне тази цел още през юли. В края на юли Комисията обяви, че ЕС е ваксинирал 70 процента от възрастните, но само с една доза - ход, който предизвика недоволство у някои хора.

Въпреки това във вторник блокът официално постигна тази цел, според изчисленията на ЕС.

Във видео изявление председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен нарече целта „голямо постижение“, което показа „какво можем да направим, когато работим заедно“.

„Необходимо е да отидем още по-далеч“, написа в Twitter председателят на ЕК.

"Имаме нужда от повече европейци, които да се ваксинират. Трябва да помогнем и на останалия свят да се ваксинира."

Проследяващият инструмент на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който включва данни до 27 август, все още показва, че само 67,4% от възрастните са напълно ваксинирани.

Въпреки постигнатата важна цел експертите са на мнение, че процентът на ваксинация трябва да бъде около 80%-90%, като е необходимо да се ваксинират и тинейджърите заради заразния Делта вариант. Съществуват и несъответствия между страните от ЕС. България и Румъния изостават много, като съответно около 20 % и 32 % от възрастните са напълно ваксинирани.

„Трябва да бъдем една крачка напред“, пише в изявление комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

„Трябва да се заемем спешно с тревожната разлика в броя на ваксинациите между нашите държави-членки и да сме готови да използване бустер ваксини, ако научните доказателства показват, че това е пътят напред.“

Някои държави също планират да поставят бустерни ваксини, въпреки призива на Световната здравна организация за спиране на третите ваксинации, докато 10% от всички страни по света не бъдат ваксинирани.