След 1200% ръст Apple се отблагодари на Тим Кук със 750 млн. долара

Компанията зад iPhone, iPad и MacBook вече има пазарна оценка от почти 2,5 трлн. долара

15:32 | 28 август 2021
Обновен: 15:32 | 28 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук получи повече от пет милиона акции в технологичния гигант тази седмица, като отбелязва десет години работа в компанията.

Документи, представени пред Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), показва, че той е продал повечето от акциите за повече от 750 милиона долара.

Това е част от сделката, която той сключи, когато пое поста от съоснователя на Apple Стив Джобс.

Наградата зависеше от това колко добре се представят акциите на Apple в сравнение с други фирми по фондовия индекс S&P 500.

Според заявлението на Apple в SEC, Кук отговаря на условията за наградата, тъй като акциите на компанията са нараснали със 191.83% през последните три години.

Документът също така отбелязва, че цената на акциите на Apple се е увеличила с 1200%, откакто той става главен изпълнителен директор на 24 август 2011 г.

Компанията зад iPhone, iPad и MacBook вече има пазарна оценка от почти 2,5 трлн. долара.

Миналата година Кук се съгласи на нов финансов пакет, който ще продължи до края на 2026 г.

Документите пред SEC също показват, че по-рано тази седмица Кук е дарил акции на Apple в размер на почти 10 милиона долара за благотворителност, без да посочва получателя.

През 2015 г. Кук заяви, че ще раздаде цялото си богатство, преди да умре, и е известно, че е дарил десетки милиони долари за благотворителност.

В момента той има нетна стойност от около 1,5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Кук често говори публично за притесненията си по въпроси, включително ХИВ и СПИН, изменението на климата, правата на човека и равенството.

Той следва други мега-богати американски бизнесмени, които са казали, че биха раздали цялото или значителна част от богатството си през живота си.

През 2010 г. съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и ветеранът на инвестиционния свят Уорън Бъфет стартираха Giving Pledge, която призова милиардерите да раздадат поне половината от богатството си.

По-рано тази година Бъфет дари за благотворителност още 4,1 млрд. долара акции в компанията си Berkshire Hathaway.

Кук първоначално се присъединява към Apple в края на 90-те години след престоя си в Compaq и IBM. Той бързо се превърна в топ изпълнителен директор на Apple и "номер две" на Джобс. Колкото и Джобс да мечтаеше за следващия основен продукт, Кук беше експертът в постигането на тези устройства, по отношение на производството и разпространението.

Когато той наследи Джобс преди 10 години, някои наблюдатели се съмняваха, че технократичният Кук може да се сравни с предшественика си и да продължи успешната серия от Apple.

Той беше основната сила зад значителното разширяване на онлайн услугите, големи придобивания като Beats и подразделението за клетъчни модеми на Intel, тласък към персонализирани чипове и технологии, носими устройства като AirPods и Apple Watch и големи разширения на линиите iPhone и iPad.

Неговият мандат обаче се сблъска с препятствия, като например неуспешното стартиране на собственото приложение Maps през 2012 г., което до голяма степен беше коригирано, критиките относно данъчните плащания на компанията и данъчната сделка с Ирландия, както и публичните спорове с правителството на САЩ заради криптирането на смартфони.

Бъдещата задачата на Кук ще е да защитава App Store от разработчиците и засилен правителствен контрол. Той също така ще трябва да гарантира, че компанията пуска големи нови продуктови категории, като шлемове за добавена и виртуална реалност, за да разшири източниците на приходи на компанията.