Гърция завърши граничната ограда с Турция в очакване на афганистански мигранти

Разширението на съществуващата 12,5-километрова ограда е завършено през последните дни

12:17 | 21 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимката е илюстрaтивна. Снимка: Bloomberg
Снимката е илюстрaтивна. Снимка: Bloomberg

Гърция заяви в петък, че е завършила 40-километрова ограда на границата си с Турция като е въведена и нова система за наблюдение, която да попречи на евентуално търсещите убежище да се опитат да достигнат Европа след превземането на Афганистан от талибаните, предаде "Ройтерс".

Събитията в Афганистан подхранват опасенията в Европейския съюз от повторение на бежанската криза от 2015 г., когато близо милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и извън него, преминаха към Гърция от Турция, преди да продължат на север към по-богатите държави.

Гърция беше на първа линия на тази криза и заяви, че нейните гранични сили са нащрек, за да се уверят, че няма да се превърне отново в портата на Европа. Освен това Гърция значително увеличи взимните действия с европейската гранична агенция Frontex. 

От тези, които пристигнаха в Гърция по време на мигрантската криза, много  продължиха на север в цяла Европа, но около 60 000 души са останали в страната.

Кризата в Афганистан създаде „възможности за мигрантски потоци“, каза министърът по гражданска защита Михалис Крисохоидис, след като посети в петък района на Еврос с министъра на отбраната и ръководителя на въоръжените сили.

"Не можем да чакаме пасивно за възможното въздействие", каза Крисохоидис пред репортери. "Нашите граници ще останат безопасни и неприкосновени."

Крисохоидис каза, че разширението на съществуващата 12,5-километрова ограда е завършено през последните дни, както и въвеждането на високотехнологична автоматизирана електронна система за наблюдение.

Пристигането на мигранти в Гърция, по суша или по море, като цяло се забави значително от 2016 г., когато ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на потоците в замяна на финансова подкрепа.

Премиерът Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган обсъдиха Афганистан по телефона в петък, като Ердоган каза, че Афганистан и Иран - ключов път за афганистанците към Турция - трябва да бъдат подкрепени или нова миграционна вълна е "неизбежна", се казва в изявление от кабинета му.

Гърция и Турция, съюзници в НАТО и исторически съперници, отдавна са в противоречие по въпросите за мигрантите и своите териториални претенции в Източното Средиземноморие.

Гърция засили миграционната си политика през последните месеци, като огради мигрантските си лагери и обяви в целия ЕС търгове за изграждане на две съоръжения от затворен тип на островите Самос и Лесбос, близо до Турция.

В близкото минало тя е възпирала хора да навлизат във водите й, въпреки че отрича широко разпространените обвинения, че е "връщала" вече влезли мигранти.